Kezdőlap Egyéb A genetika atyja

A genetika atyja

A genetika atyja, Johann Gregor Mendel ágostonrendi szerzetes 1822. július 20-án született Szilézia akkor Ausztriához tartozó részén, Heizendorfban, a mai Csehország területén. Jó tanuló, de szegény sorsú gyerek volt, az olmützi egyetemen tanult tovább, de megszakította tanulmányait, és 1843-ban belépett a brünni (brnoi) ágostonrendi kolostorba. Teológiai tanulmányai után pappá szentelték. Már fiatal korától szenvedélyesen érdekelte a növények szaporítása, a természettudomány. A bécsi egyetemen tanult 1859-től fizikát, kémiát, matematikát és biológiát. De már 1856-tól elkezdte növénykeresztezési kísérleteit a kolostorkertben. Tapasztalatait kis könyvben összegezte. Három öröklési szabályra jött rá 28 ezernyi kísérletből, melyeket borsóültetéssel folytatott.

Még nem volt ismert a gén és a kromoszóma kifejezés, „részecskeszerű elemeknek” nevezte ezeket. A nagy tudós, genetikus, ugyanakkor mélyen hívő szerzetespapot a brünni kolostor és a morvaországi ágostonos szerzetesek apátjává választották. Szeretetreméltó, kötelességtudó, jellemes elöljáró volt, akinek a gazdasági ügyekre is kiterjedt a figyelme. A tudomány és az Egyház is őrzi emlékét, és a kétszázadik évfordulón joggal ünnepeljük.

Rosdy Pál

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút