Kezdőlap Hírek A halálbüntetés elfogadhatatlan

A halálbüntetés elfogadhatatlan

A katolikus Egyház álláspontja szerint minden körülmény között elfogadhatatlan a halálbüntetés alkalmazása. Új szöveget illesztenek be a katekizmusba.

Augusztus elsején tették közzé azt a leiratot, mely a katekizmus 2267. pontját értelmezi újra, ezzel megváltoztatva az Egyház eddigi álláspontját. Az új leirat tükrözi Ferenc pápa azon nézeteit, hogy a ne ölj parancs nem csak az ártatlanokra, hanem a bűnösökre is vonatkozik. Ezért a halálbüntetés még a bűnösökkel szemben is elfogadhatatlan.halálbüntetésAz Egyház korábbi politikája felett eljárt az idő, ma már a társadalom védelmét máshogy is lehet biztosítani. Sokat fejlődtek a fogva tartás lehetőségei. A változtatás feltehetőleg komolyan bírálni fogják több olyan katolikus országban, ahol még alkalmazzák a halálbüntetést.

A leirat szövege:

A törvényes hatóság halálbüntetéshez való folyamodását hosszú időn át, szabályos eljárást követően, néhány bűntett súlyosságához mérten megfelelő válasznak és elfogadható, még ha szélsőséges eszköznek is tekintették, a közjó érdekében.

Ma egyre inkább él az a meggyőződés, hogy az ember a méltóságát nem veszti el még a legsúlyosabb bűntények elkövetése után sem. Ezenkívül elterjedt az állam részéről a halálbüntetés értelmezésének egy új felfogása. Végül pedig a fogva tartás egyre hatékonyabb módját dolgozták ki, melyek biztosítják az állampolgárok törvényes védelmét, de egyidejűleg nem veszik el a bűnöstől végleges módon a megtérés lehetőségét.

Ezért az Egyház az evangélium fényénél tanítja, hogy „a halálbüntetés elfogadhatatlan, mert megtámadja az emberi személy sérthetetlenségét és méltóságát”, továbbá határozottan elköteleződik annak eltörlése mellett az egész világon. A leirat az Osservatore Romano napilapban való megjelenésével egyidejűleg lépett hatályba.

 

Önnek mi a véleménye? A hozzászólásokat várjuk Facebookon.