21.4 C
Budapest
péntek, 2020. július 3.
Kezdőlap Hírek A Katolikus Egyház is kiáll a klímavédelem mellett

A Katolikus Egyház is kiáll a klímavédelem mellett

Örömmel tapasztalható, hogy már a katolikus egyház is beszállt a klímaváltozás-vitába. A pápa szerint az egyháznak is környezettudatosabbá kell válnia – számol be az agroinform.hu.

A világ nagy vallásai egyébként egyre többet foglalkoznak környezetvédelmi kérdésekkel. „A földek és vizek kisajátítása, az erdők kivágása, a mezőgazdasági vegyszerek használata olyan gonosz dolgok, amelyek elszakítják az embereket szülőföldjeiktől. A klímaváltozás, a biodiverzitás csökkenése, az erdők pusztulása egyértelműen mutatják, milyen pusztító következményekkel járnak napjaink kataklizmái” – mondta a pápa.

A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) üdvözölte a Ferenc pápa által kiadott Laudato Si című enciklikát, amelyben a katolikus egyházfő a klímaváltozással kapcsolatban osztotta meg gondolatait. Az LVSZ főtitkára, Martin Junge ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy „az enciklika arra bátorít minden embert ezen a bolygón, hogy közös házunk sürgős védelmén dolgozzon”. Az LVSZ továbbra is különös nyitottsággal viszonyul a klímaváltozáshoz, annak témaként való feldolgozásához és a megfelelő lépések megtételéhez.

A Német Püspöki Konferencia 2019. április 3-án megtartott megbeszélésén egyik központi téma volt a klímavédelem. Ezen a német püspökök konkrét lépések megtételét határozták el. Ebben a stratégiában Németországnak európai és világszinten éllovasnak kell lennie, mely célkitűzéstől vezérelve a fosszilis energiahordozók felhasználását be kell fejezni, az energiaszektort át kell alakítani a fogyasztók és termelők bevonásával. A katolikus egyháznak a környezet- és klímavédelem terén elkötelezettnek kell lennie, tekintettel az ökológiára és a fenntartható fejlődésre.

A mai napra egyébként hatalmas tüntetéssorozatot tartanak a klímaváltozás ellen több országban, köztük Magyarországon is. Az eddigi adatok szerint pénteken 109 ország mintegy 1300 városában lesznek megmozdulások, itthon kilenc helyszínen lesz demondtráció: Budapesten, Miskolcon, Szegeden, Pécsett, Tatán, Karcagon, Győrött, Szekszárdon és Debrecenben.

Fotó: Pixabay