Kezdőlap Egyéb A kumráni tekercsek

A kumráni tekercsek

Képünk illusztráció.

Az antik zsidóságról és a korai kereszténységről a tudományos ismereteinket még ma is gazdagítja a hetvenöt évvel ezelőtt megtalált holt-tengeri tekercsek megismerése. A 20. század legfontosabb régészeti leletének tartják az 1947-ben a Holt– tenger melletti barlangokban beduinok által talált, cserépedényekben elrejtett szentírási szövegrészeket tartalmazó pergameneket.

Egy alkalommal beduinok legeltették az állataikat, amikor a jószágok beestek egy barlangba. Nagy csörömpölés jelezte, hogy a barlang nem üres. Zárt cserépedények törtek szét, ezután találtak rá a pergamenekre. A beduinok először elrejtették, majd később próbálták eladni a tekercseket.

Az első néhány pergamen 1947. november 29-én került régiségkereskedők tulajdonába. 1948. április 12-én adta hírül a The Times a szenzációs hírt a tekercsekről.

Az esszénus zsidó szekta elrejtett iratai kerültek elő hetvenöt évvel ezelőtt. Számunkra a legfontosabb, hogy ezer és ezer elrejtett szentírási töredék került a tudósokhoz, s így a bibliatudomány sok adattal gazdagodott a szövegek segítségével. Emellett az esszénus szekta szabályzata és más vallásos iratai is ismertté váltak a tekercsek által.

(rosdy)

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút