Kezdőlap A lelkiatya válaszol A második tisztaság

A második tisztaság

Kedves Lelkiatya! A következő kérdéssel fordulok Önhöz. Fél év múlva lesz az esküvőnk, de a jegyesemmel már együtt élünk. Mindkettőnknek ez lesz az első házassága. Kérdésem, hogy szentgyónáshoz, áldozáshoz járulhatok-e vagy csak a házasság után? Házasság előtt kell gyónni és áldozni is. Előtte lehet, de addig nem?

Kedves Jegyespár! Valóban nincs egészen a helyén az, hogy a házastársi igen kimondása, a végső döntés meghozatala előtt már együtt élnek. Természetesen az Egyház nem gondolja azt, hogy ez a vétek azonos súlyú lenne azzal, ha egy fiatal felelőtlenül, mások életében gyakran helyrehozhatatlan sebeket okozva váltogatja a partnereit. A maguk jelenlegi kapcsolata természetesen nem ilyen, hanem valóban felelősen, egy életre szeretnék elkötelezni magukat egymás mellett.

Ha egy fiatal pár házasság előtt együtt él (együtt is laknak), akkor nem tudnak szentgyónáshoz járulni, mert nem tudják őszintén megbánni ezt a bűnt, hiszen állapotszerűen benne élnek. Ezért ebben az esetben az esküvő előtt tudnak meggyónni, hogy a házasság szentségét a lélek kegyelmi állapotában, belülről is menyegzős ruhába öltözve tudják felvenni.

Egyes együtt élő jegyespárok, akik belátják, hogy nem egészen helyes módon készültek a házasságra, elhatározzák, hogy a házasság előtt egy második tisztaságot fognak megélni. Ez azt jelenti, hogy az esküvő előtti hosszabb-rövidebb időben felfüggesztik az együttélést, a testi kapcsolatot, és így készülnek elő az esküvő ünnepére. Többen beszámolnak arról, hogy ez a második tisztaság egy egészen új mélységet adott hozzá az esküvő élményéhez.
Sok áldást kívánok a házasságra való készületükhöz, sok nagylelkűséget, fantáziát, türelmet és derűt a szeretet művészetének egyre jobb elsajátításához!