Kezdőlap A lelkiatya válaszol A mennyben lesz kapcsolat férj és feleség között?

A mennyben lesz kapcsolat férj és feleség között?

Tisztelt Lelkiatya! Az lenne a kérdésem, hogy az örök életben a férj és a feleség között lesz-e valamilyen különös kapcsolat, mint itt a földön?

Kedves Levélíró! Az örök életben, Isten végtelen szeretetében a házasság földi formája már nem lesz jelen. Jézus azoknak a szaddúceusoknak, akik érdeklődtek, hogy ha egy nőnek hét férje volt itt a földön, akkor odaát melyiknek lesz a felesége, azt válaszolta, hogy „a feltámadáskor már nem nősülnek és nem mennek férjhez, hanem úgy élnek, mint Isten angyalai” (Mt 22,30). Isten szeretete egészen betölti ott a szívünket, ezért az a fajta totális életszövetség, ami a házasság, már nem lesz jelen a földi formájában. A Nap ragyogásában már nem lesz látható a gyertya fénye.

A házasság már itt a földi életben is folyamatosan nyílik ki Isten örök szeretete felé. Gyökössy Endre azt mondta, hogy a házasságban először az ’Én’ falai dőlnek le, és megszületik a ’Mi’, de azután ledőlnek a ’Mi’ falai is, és két ember, egymás kezét fogva elindul a szeretet végtelen, izzó Forrása, a Teremtő és Beteljesítő Isten felé. A házasság nem végcél, hanem út. Út az Örök Szeretet felé.

Természetesen a személyiségünk megmarad a feltámadás után is. Mindenki meg fogja ismerni a rokonait, barátait, így a házastársát is. Ilyen értelemben lesz egy különleges kapcsolat a házastársak között. De ez nem olyan lesz, mint a földi házasság (kizárólagos, totális életszövetség), hanem teljesen szabad lesz és nyitott a Teremtő felé és a többi ember felé is.

Nyilvánvalóan olyanfajta testi kapcsolat sem lesz az örök életben férj és feleség közt, mint amilyen a földön volt. Nem lesz már helye az utódok nemzésének, hiszen a történelem végetért, beteljesedett. Azonban lesz egy teljesen más, szellemi testünk. Így valamilyen formája a testileg is kifejezett szeretetnek lesz az örök életben is.