Kezdőlap Hírek A mianmari bátor apáca, Ann Rose nővér tanúságtétele

A mianmari bátor apáca, Ann Rose nővér tanúságtétele

Lefegyverző őszinteséggel vall arról a pillanatról, amikor halált megvető bátorsággal kiállt a rohamrendőrök elé, és saját testével védte a békésen tüntető fiatalokat. Isten eszköze voltam – mondta el az Osservatore Romano – című vatikáni napilapnak.

Bejárta a világsajtót annak a szerzetesnőnek a képe, aki egymaga, fegyvertelenül szállt szembe az erőszakhoz folyamodó rendfenntartó erőkkel. Mianmarban a február elsején végrehajtott katonai puccsot követően rendszeressé váltak a békés tüntetések, amelyekre azonban sokszor erőszak volt a válasz. Ann Rose nővér elmondta, hogy a mianmari nép azóta szenved. A koronavírus-járvány miatt sokan elveszítették a munkahelyüket, az államcsíny hírére pedig azonnal félni kezdtek. Volt, akit sokkolt a hír, másoknak már volt róla tapasztalatuk, és éppen ezért töltötte el őket aggodalommal a politikai és katonai elnyomás.

A klinikán dolgozott a tüntetés idején

Február 28-án Ann Rose Nu Twang nővér a Myitkyina városban működő klinikán gyógyított. Vasárnap volt, látta elmenni a kórház előtt a tüntetők csoportjait, összesen ezren lehettek, mind fiatalok. A székesegyház és a kolostoruk közelében lévő klinikát úgy döntöttek, hogy nyitva tartják, ugyanis a politikai helyzet miatt az állami kórházakat bezárták. Orvok és ápolók körében volt Ann Rose nővér, amikor meghallotta a tüntetők hangját. Aztán megérkeztek a katonai és rendőri egységek. Az egyenruhások leugráltak a járművekről, majd azonnal gumibottal és csúzlival támadtak a demonstrálókra. Két kő az apácát is eltalálta. Akkor azt kiabálta a tüntetőknek, hogy húzódjanak be a klinikára, sokan így is tettek. Ő pedig a rendőrség elé állt.

Engem lőjetek, ne a tüntető fiatalokat!

„Amint megláttam, hogy a demonstrálók veszélyben vannak, elhatároztam, hogy megvédem őket akár az életem kockáztatása árán is. Odamentem a rendőrökhöz, és könyörögtem, rimánkodtam nekik, ne lőjenek a civilekre, ne verjék meg őket bottal, vagy ne sebesítsék meg parittyával. A feszültségtől és a megindultságtól sírtam és kiabáltam. Térdre ereszkedtem és égnek emeltem a karomat, az Úr segítségét kérve.

„Ha meg akarjátok verni az embereket, vagy rálőni a tüntetőkre, inkább velem tegyétek, mert nem tudom elviselni, hogy szenvedjenek az erőszak miatt. Engem öljetek meg, ne az embereket.”

Azért mondtam ezt, mert láttam, mi történt más városokban, Yangonban, Mandalayban és Naypyidaw-ban, ahol sokakat állatok módjára mészároltak le”.

Isten kegyelméből

Miből merített bátorságot, hogy fegyvertelenül odaálljon egy szakasz puskával felfegyverzett férfi elé? Ann Rose nővér erre így válaszolt: „Azt hiszem, Isten eszközéül választott engem abban a pillanatban, mikor a katonák elé térdeltem. A Szentlélek adott erőt hozzá. Csak Isten kegyelméből voltam rá képes. Az utcára vonuló lakosok fiatalok, az ország kincsei. A rendőrök és a katonák megölték őket, ez súlyos veszteség Mianmarnak. Sose lesz demokratikus ez az ország, amíg a rendőrség és a katonaság, ahelyett, hogy megvédené, legyilkolja az embereket. Isten nem szereti a vérontást”.

A teljes cikk a Vatikáni Rádió oldalán olvasható.

Gedő Ágnes / Gerolamo Fazzini – Vatikán