Kezdőlap Egyéb A normalitás talaján

A normalitás talaján

Varga Gabriella újságíró 1968. június 13-án született Erdélyben, Nagyenyeden, neves katolikus családban: Jakab Antal néhai gyulafehérvári megyéspüspök unokahúga. „Érett felnőttként értettem meg, hogy ez a szoros rokoni kapcsolódás Jakab püspökhöz kötelez. Az ennek való megfelelésre mindegyre csak törekedni lehet” – mondja. Gyermekkora első öt évét a Nagyenyed melletti Marosdécsén, rövid ideig a székelyföldi Kilyénfalván, a következő tizenhárom évet pedig Marosszentgyörgyön töltötte. Az általános iskolát és a középiskola első két évét helyben, a líceum második két évét Marosvásárhelyen végezte. Tizennyolc éves volt, amikor, még a kommunista diktatúra idején, 1986 őszén, azóta elhunyt édesanyja második házassága révén vele és húgával együtt Budapestre költözött.

Húszéves kora óta, azaz közel három és fél évtizede foglalkozik újságírással, lap- és könyvszerkesztéssel. Ehhez szakmai ismeretet a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Budapesti József Attila Szabadegyetem újságírói speciális kollégiumán, a Diákújságírók Országos Egyesületében és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán (ma Metropolitan Egyetem) szerzett. Bár pályája elején televízióban és rádióban szerkesztő-riporterként is kipróbálhatta magát, végül a tényleges írást, a nyomtatott sajtót választotta. Azóta több ezer cikke jelent meg több száz magyar kiadványban világszerte – köztük itt, a Keresztény Életben. Hét éven keresztül az Új Katedra pedagógiai szakfolyóirat felelős szerkesztői teendőit is ellátta.

Több könyvet is sajtó alá rendezett, például Illés Sándor három tárcaválogatását és egy regényét, Balogh József több verseskötetét, a Kanadában élő Dancs Rózsa elbeszéléseit, a székelyföldi Páll András fafaragó és a Németországban élt Lukácsovits Magda festőművész életműalbumát, az Ausztriában élő Vencser László morálteológus utóbbi tizenöt évben megjelent könyveit. 2006-ban a kaposvári Búvópatak Alapítvány gondozásában Önzetlenül címmel első saját interjúválogatás-kötete is napvilágot látott. Azóta erdélyi és hazai kiadóknál, illetve magánkiadásban több mint 20 további könyve jelent meg. Összességében mindazon, az elmúlt harminc év alatt született könyvek száma, amelyeket szerzőként vagy szerkesztőként jegyez és amelyekben lektorként, elő- vagy utószóíróként, antológiaszerzőként közreműködött, megközelíti a 80-at.

Nemcsak írtam: gyűjtöttem is a könyvek tízezreit. De nem magamnak” – meséli. A 2004. december 5-i népszavazás után ugyanis úgy érezte, valamit tennie kell a határon túli magyarokért, ekkor kezdett magyarországi könyvadományokból könyvtárakat alapítani Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján és Délvidéken. Éveken át „könyvtáralapító Varga Gabriellaként” emlegette a sajtó.

Bő évtizede a Jakab Antal Keresztény Kör társalapító-társvezetőjeként is járja a Kárpát-medencét és a nyugati diaszpórát; kulturális programok százait szervezte, moderálta és mediatizálta. A hitvalló püspöknagybátyja életét és munkásságát feldolgozó, Küzdve és bízva – Jakab Antal püspök életútja című, nemrég elkészültdokumentumfilm munkálataiban szakértőként vett részt.

2015–2017 között a Nemzetpolitikai Államtitkárság Petőfi Sándor-, majd Kőrösi Csoma Sándor-ösztöndíjasaként Ausztriában segítette a magyar és kiemelten a katolikus közösségek munkáját. Onnan hazatérve másfél évig dolgozott az ERGO – Európai Regionális Szervezetben, és közben 2018-ban a Mátyás király-emlékév szakmai munkatársaként is tevékenykedett. 2019-ben több nagyobb, saját kezdeményezésű és kidolgozású projektet valósított meg Erdélyben, Magyarországon és Ausztriában. Élete nagy ajándékának tekinti, hogy 2019 nyarától 2021 őszéig az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) külhoni sajtókapcsolati munkatársaként segíthette a budapesti világeseményre való előkészületet.

Hosszú út vezetett el a szülőföldtől, rokonoktól, barátoktól való elszakadást övező lelki megrázkódtatástól a rockzenében való megvigasztalódáson, az irodalomban való útkeresésen át a médiamunkában való kibontakozásig és az egyházi sajtóban való megállapodásig, de ezt az utat a Jóistennek rengeteg ajándéka és kegyelme szegélyezte. Sokszor megjegyeztem életem egy-egy munkaállomásánál, hogy ennél nagyobb dolog aligha történhet velem, és mindig jött egy következő, még nagyobb állomás… Ezeket a kivételes élményeket és lehetőségeket olyan formában is szeretném megköszönni a Gondviselésnek, hogy valamit megpróbálok visszaadni ebből az embereknek. És hogy tisztességgel, becsülettel szolgálom a jó ügyet” – magyarázza. A „jó ügyről” pedig kifejtette: ez alatt a „normalitást” érti, mindazt, amit apáink és nagyapáink is képviseltek, és aminek az eredményeképpen mi, mai emberek is létezhetünk: a keresztény értékrend által szabott erények elsajátítását, a helyes irányt kijelölő hagyományok megélését, a példaadó útmutatások követését, a természet rendjének tiszteletben tartását – az ilyen felfogásra épülő életvitelt és gondolkodást. „Megvetem és elutasítom a világnak a Fogyassz! Vásárolj! Eszközeidben okosodj! Minden abnormálist mércének tekints! irdatlan nyomását” – lázadozik a „trendi trendek” ellen.

2020 januárjától átvette az akkor 52. évfolyamába lépő Életünk újság, az európai magyar katolikusok lapja kiadását és szerkesztését, amit erre a célra alapított saját cége, a Misszió Média Kft. ügyvezetőjeként lát el. A lap- és könyvkiadás mellett az elmúlt két évben is több összmagyar projekt megvalósításán munkálkodott – és munkálkodik jelenleg is.

Az európai magyar katolikusok közösségi életét segítő, a határon túl és a diaszpórában élő magyarságot támogató tevékenysége elismeréseként Magyarország Köztársasági elnöke idén március 15-e alkalmából a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta Varga Gabriellának. Azóta sokan vélelmezték úgy, hogy a kitüntetés jó helyre került. Ezzel mi is egyetértünk.

Keresztény Élet

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút