Kezdőlap Hírek A pápa üzenete a Taizéi találkozóra

A pápa üzenete a Taizéi találkozóra

A Taizéi Közösség hagyományos európai találkozóját idén a svájci Bázel városában tartják december 28. és január 1-je között. Több tízezer fiatal vesz részt a „Bizalom zarándoklata a földön” kezdeményezésben, amelyet Roger testvér, a Taizéi Közösség alapítója indított el a 70-es években.

Magyar fiatalok is jelen vannak a nemzetközi találkozón. Bázel a történelem során helyt adott egy katolikus zsinatnak és a protestáns reformáció egyik központja is volt. Nietzsche a „halott Isten” filozófus a városban tanított, amikor az Evangélium számos tanúja távoli földrészekre utazott.

Jézus az öröm forrása

Ferenc pápa üzenetet küldött a Taizéi európai találkozó résztvevőinek, amelyben kiemeli, hogy idén 40. alkalommal rendezik meg az immár hagyománnyá vált programot. Bázel Svájc, Franciaország és Németország találkozásánál fekszik, ahol a fiatalok azért gyűltek össze, hogy együtt találjanak rá az öröm forrásaira. E téma köré szerveződnek az elmélkedések és az imádságok. A Szentatya lelki közelségéről biztosítja a fiatalokat. Felidézi Evangelii gaudium k. apostoli buzdítását, amelyben hangsúlyozza: „Az evangélium öröme betölti azok szívét és egész életét, akik találkoznak Jézussal. Akik engedik, hogy üdvözítse őket, azok megszabadulnak a bűntől, a szomorúságtól, a belső ürességtől és az elszigetelődéstől. Jézus Krisztussal mindig megszületik és újjászületik az öröm.” (n.1) A pápa örömének ad hangot, hogy a fiatalok úgy döntöttek, részt vesznek ezen a találkozón, hogy befogadják és elmélyítsék Jézus üzenetét, aki az öröm forrása mindazoknak, akik megnyitják előtte szívüket. Egyben köszönetét fejezi ki, hogy válaszoltak az Úr hívására, aki mindenkit egyesít szeretetének örömében.

Az irgalmasság kultúrájának növelése

A pápa arra buzdítja a fiatalokat, hogy engedjék bennük élni ezt a Jézussal megélt barátságból születő örömöt, ami által nem zárkóznak el másoktól és a világ szenvedéseitől. Arra hívja őket, hogy maradjanak egységben az Úrral az imán, Isten Szavának meghallgatásán keresztül. Ezáltal segítheti őket abban, hogy tehetségüket „az irgalmasság kultúrájának növelésére fordítsák, amely a másokkal való találkozás újra felfedezésén alapszik. Olyan kultúra ez, amelyben senki sem néz a másikra közönnyel vagy fordítja el a tekintetét, amikor testvérei szenvedését látja” (Irgalmasság és a nyomorult apostoli levél, n. 20).

Az Evangélium öröme egyesít bennünket

A hamarosan lezáruló idei évben megemlékeztünk a reformáció 500. évfordulójáról. A pápa kéri a Szentlelket, segítse a protestáns, katolikus és ortodox fiatalokat, hogy örvendezzenek és gazdagodjanak azokkal az ajándékokkal, amelyeket Krisztus tanítványai elnyernek. Ezáltal mutassák meg, hogy az Evangélium öröme egyesít bennünket a megosztottság minden sebén túl. Ferenc pápa arra ösztönzi a bázeli találkozó résztvevőit, ne féljenek a testvériség útján járni, hogy a rendezvényen láthatóvá váljon az örömteli szeretetközösség, amely az Úrral eltelt szív forrásából fakad.

Üzenete végén a Szentatya az Úrra bízza a fiatalokat, hogy Szűz Máriával együtt énekeljék az öröm forrását jelentő szeretetének csodáit. A Szentatya áldását adja a nemzetközi találkozó résztvevőire, a Taizéi testvérekre és mindazokra, akik befogadják őket Svájcban, Franciaországban és Németországban.

videó a Taizéi találkozókról

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió