Kezdőlap Hírek A templomokat sem kímélné a szlovák himnusztörvény

A templomokat sem kímélné a szlovák himnusztörvény

A szlovák parlament által elfogadott – de szerencsére köztársasági elnökük által visszahajított – himnusztörvény a jövőben a templomokban sem engedné a magyar nemzeti imádság eléneklését. A teljes cikket a 777 oldalán olvashatják el.

Habár Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök visszaküldte a parlamentnek az elmúlt napokban hatalmas felháborodást kiváltó szlovák “himnusztörvényt”, ez még semmilyen garanciát nem jelent arra nézve, hogy nem fogják még egyszer megszavazni a honatyák Pozsonyban. A több magyar képviselő által is  – tájékoztatásuk szerint tévesen – elfogadott törvénytervezet tiltaná a rendezvényeken a szlovákon kívül bármilyen másik nemzet himnusz eléneklését, kivéve ha hivatalos delegáció is jelen van.

A tervezetet a Dunaszerdahely labdarúgócsapatára “írták”, – ahol fergeteges hangulatban 8-10 ezer ember énekli anyanyelvén a nemzeti imádságot – azonban az új törvény többek között a templomokban sem engedné a himnusz eléneklését. A teljesen hajmeresztő elképzelés szerint tehát az egyházi és nemzeti ünnepekkor esedékes szentmiséken és istentiszteleteken sem lehetne elénekelni Kölcsey Ferenc sorait. (…)