Kezdőlap Hírek A Vatikán az összeomlás kockázatát látja

A Vatikán az összeomlás kockázatát látja

összeomlás
Társadalmi összeomlás közeleg?
A növekvő egyenlőtlenségek és az illegális offshore bankszámlák egyre növekvő számával összefüggésben a Vatikán csütörtökön kiadott egy dokumentumot, mely etikai iránymutatásokat kínál a gazdasági és pénzügyi rendszerek résztvevőinek, és kéri az állami szervek szigorúbb felügyeletét, hogy megelőzhető legyen egy társadalmi összeomlás.

Ez a dokumentum etikai oldalról kínál iránymutatásokat, szabályokat, abban a reményben, hogy segíthet a föld erőforrásainak igazságos felhasználásában.

Luis Ladaria Ferrer, a Vatikán vezető doktrínális tisztviselője figyelmeztet arra, hogy nem késlekedhetünk, ha nem akarunk egy, a globális szinten bekövetkező társadalmi összeomlás pusztító következményeivel együtt élni.

pénzügyi összeomlá
Nő a pénzügyi összeomlás lehetősége

Peter Kodwo Appiah Turkson ghanai bíboros hozzátette, hogy a dokumentum a katolikus szociális tanításon alapul.

A nyilatkozat rámutat számos olyan kérdésre, amely a gazdasági bizonytalanság mögött áll. Ilyen például az emberi lény materialista megértése, a pénzügyi termékekbe vetett vak hitük, valamint az alapvető asszimmetria a pénzpiaci szereplők, és azok között akik elszenvedik döntéseik következményeit. Elítélik a fiskális szabályok kijátszását, a rossz pénzügyi gazdálkodást, a kezelhetetlen méretű államadósságot és az offshore számlák növekedését.

„Sok ember úgy gondolja, hogy a közgazdaság vagy a pénzügyek távol állnak az Egyház küldetésétől”, mondta Turkson. „Azonban amint az általunk bemutatott dokumentum hangsúlyozza, az Egyház foglalkozik minden olyan emberi tevékenységgel, amely gátolhatja, vagy segítheti az emberi virágzást, és ez alól a gazdasági tevékenységek sem kivételek”

A gazdasági, pénzügyi válság kezelése egy nagy kihagyott lehetőség volt. Olyan új gazdaság kialakítására adott lehetőséget, amely jobban szem előtt tartja az etikai elveket, és szigorúbb szabályozást vezet be a spekulációkkal szemben.

A szöveg arra a következtetésre jutott, hogy a társadalomnak nem cinikusnak kell lennie a gazdasági élettel szemben, hanem a közös jólétet megteremtő szolidaritás katalizátorának kell lennie. A bíboros hozzátette, hogy a radikális változás mindig nehéz, de segíthet etikusabbá tenni a pénzügyeket.

(Forrás:Crux)