Kezdőlap Karácsonyi időszak Advent: a lassítás, a készület, az Istenre figyelés különleges ideje

Advent: a lassítás, a készület, az Istenre figyelés különleges ideje

Advent a lassítás, a készület, az Istenre figyelés különleges ideje
Nem baj, ha nem sikerül „tökéletesen”. Lényeg, hogy mindennap meg tudjunk nyílni Isten felé. Ha kiszállsz a pörgésből, könnyebben meghallod a Szentlélek sugallatait. Íme néhány apró, segítő ötlet, mely advent idején különösen aktuális:

1. Sétálj! Napi tíz-tizenöt perc elegendő egy rövid sétára. A természetbe kilépve könnyebb lassítani, mert ráhangolódsz a teremtett világ ritmusára. A madarak, a fák nem kapkodnak, nem rohannak.

2. Igyál meg kényelmesen egy csésze teát vagy kávét, és közben ne csinálj semmit! Egyszerűnek tűnik, pedig milyen kevesen töltünk öt percet úgy, hogy valamit ne tennénk! Ne telefonálj, ne nézz tévét, ne beszélgess, ne dolgozz – csak üldögélj és szemlélődj! Öt percig.

3. Olvasd el a napi evangéliumot kétszer, és elmélkedj el arról a szóról vagy kifejezésről, ami megérint. Ősi szerzetesi imamód, a lectio divina egyszerű formája ez. Ha nincs időd elmélkedni, az evangélium elolvasása után néhány perc csendben megkérdezheted Istent, mely szavakat szeretné, hogy emésztgesd a nap folyamán.

4. Egy-egy képernyőmentes este is segítheti a lassítást. Olvass, írj, beszélgess, főzz, és kapcsold ki a telefont, a tévét, a számítógépet! Könnyűnek hangzik – vajon hányan tudjuk megtenni?

5. Keress alkalmat, hogy gyerekekkel lehess! A gyerekek bűbájos teremtmények, akiket még nem nyomaszt az idő. Nem tekintgetnek aggodalmaskodva az órájukra, panaszkodva, hogy kevés a huszonnégy óra. A gyerekekkel való együttlét segít belépni a jelenbe. Nem élhetünk folyamatosan sem a jövőben, sem a múltban; a jelen az egyetlen pillanat, amit érdemes átélnünk.

6. Nézz ki az ablakon vagy nézz fel az égre mindennap legalább egy percig! Napjában hányszor csodálkozol rá a szállingózó hópihékre, az esőcseppekre, a felhők járására? Legtöbben lehajtott fejjel járnak a nagyvárosok utcáin. Te viszont égre néző ember lehetsz ebben az adventben.

7. Állíts be emlékeztetőt a telefonodon, és délelőtt, délután, este, amikor megszólal, mondj egy rövid imát! A neten sok szép imádság található, letölthető az Egyház imája, a zsolozsma. Ezekre azonban napközben nincs mindig idő. Ezért sokat jelenthet a rendszeres kis emlékeztető, hogy figyelj Istenre.

8. Adj hálát, még a nehézségekért is! Ha a munkád okoz nehézséget, állj meg egy pillanatra, és mondd: „Uram, köszönöm, hogy van munkám. És köszönöm, hogy alázatra, türelemre, kitartásra nevelsz a nehézségek által…” A szenvedések álcázott ajándékok: erősödhetsz általuk a jóban. Ha belátod ezt, megszilárdul lelkedben a béke.

Forrás: Christianae
Fotó: Pixabay

Írás a csendes percek értékéről.

Gyógyító percek