Kezdőlap A lelkiatya válaszol Áldozhat az elvált férjem?

Áldozhat az elvált férjem?

Tisztelt Lelkiatya! Olvasom az elváltakról írottakat. Én is elváltam, az első házasságomban nem én döntöttem így, én nem hagytam el a férjem. Később újra férjhez mentem, de megint csak elváltunk. A második férjemmel 29 éve vagyunk együtt, és bár 15 éve elváltunk, ma is együtt vagyunk testvéri szeretetben. Én rendszeresen gyónok és áldozok is. A volt férjem azelőtt nemigen volt hívőnek mondható, de időnként eljött velem templomba, ma mar egyedül is elmegy. Még sosem gyónt, bár meg van keresztelve, de nem kapott vallásos nevelést. Kérdésem, gyónhat-e? És áldozhat-e?

Kedves Levélíró! Nagyon örülök, hogy a hitüket ilyen szépen, őszintén élik a mostani férjével. Örülök, hogy át tudta neki adni a hit kincsét!
A leveléből egy-két fontos részlet nem egészen világos. Az Ön első házassága egyházi (szentségi) házasság volt, vagy csak polgári? Ha csak polgári házasság volt, és a mostani férjének sem volt előző egyházi házassága, akkor mi akadálya van annak, hogy egymással egyházi házasságot kössenek?
Ha ezt megtennék, akkor a mostani élethelyzetük Isten előtt is rendezetté válna, és mindketten nyugodtan gyónhatnának, áldozhatnának.
Kívánom, hogy továbbra is őrizzék meg, ápolják a hitüket, adják tovább gyermekeiknek, rokonaiknak, ismerőseiknek is!