Kezdőlap A lelkiatya válaszol Áldozhatnak az önhibájukon kívül elvált katolikusok?

Áldozhatnak az önhibájukon kívül elvált katolikusok?

Tisztelt Lelkiatya! A megyei napilapban olvastam Várszegi Asztrik volt pannonhalmi főapát nyilatkozatát, amely a Keresztény szerdai esték sorozatban hangzott el. Kérdésre azt válaszolta: A Szentszék lehetőséget ad az önhibájukon kívül elvált katolikusok szentgyónására és szentáldozására, hogy továbbra is a Krisztus-követők kötelékéhez tartozhassanak. Ez ellentétes Jézus tanításával, nem eretnekség ez?

Kedves Levélíró! Jézus arra tanít, hogy a házasság egy felbonthatatlan, egész életre szóló odaadás, szeretet-szövetség (Mk 10,9). Ezért az elvált-újraházasodott személyek nem vehetik magukhoz Krisztus Testét, mert az életük egyik legalapvetőbb dimenziójában (a házasságukban) nem élnek Krisztus tanítása szerint.

Vannak olyan házasságok, amelyek valamilyen ok miatt (pl. a végérvényes és felbonthatatlan házasság megkötésére irányuló szándék hiánya) nem érvényesek. Megtörténhet, hogy egy-egy ilyen házasság érvénytelenségét nem könnyű egyházi bíróságon kimutatni, mert nem volt tanúja a döntés hiányának, csak az illető házasfél tudja, hogy a szívében mi volt az esküvőjekor. Ilyen és hasonló esetekre vonatkozik az Amoris laetitia kezdetű dokumentum iránymutatása, amely szerint egyes esetekben a gyóntató atya, ha lelkiismeretében meg van győződve az első házasság érvénytelenségéről, megadhatja a feloldozást a gyónónak.

Ez a kérdéskör egyébként még nincs lezárva az egyházunkban, és valószínűleg későbbi tanítóhivatali dokumentumok pontosítani fogják az egyház álláspontját.