Kezdőlap A lelkiatya válaszol Áldozhatok alkalmi testi kapcsolat mellett?

Áldozhatok alkalmi testi kapcsolat mellett?

Kedves Lelkiatya! Vallásos családból származom, két éve elkerültem otthonról a fővárosba. Sok behatás ért, sok mindenben meginogtam erkölcsileg. Vallásomat továbbra is gyakorlom rendszeresen, de az áldozással van problémám. Elég sok lelki problémám van, nem igazán tudok normális kapcsolatot kialakítani 22 éves lány létemre, és úgy érzem, nincs is rá szükségem. Van egy nálam nem sokkal idősebb férfi, akivel közös megegyezéssel testi kapcsolatot létesítünk alkalomadtán, én véleményem szerint ez áldozásból kizárást jelent. Mennyit ér a gyónás hatása ilyen esetben? Tudom, hogy újra el fogom követni, ember vagyok én is, olyat nem ígérek amit úgysem tudok betartani. Szeretem az illetőt, örülnék ha esetleg komoly kapcsolattá válna. A kérdésem, hogyan van az áldozás módja ilyen esetben?

Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy fontos a maga számára a hite, igyekszik is azt gyakorolni, az evangélium szerint élni. Örülök, hogy a vágya az, hogy a családját is ebben a szellemben építse majd fel.

A Biblia arra tanít, hogy a férfi és nő közötti testi kapcsolat helye a házasság. A testi kapcsolat két ember teljes egységét fejezi ki és ünnepli meg. Ez a cselekedet akkor igaz, ha valóban nem csak két test, hanem két ember egyesül: egymásnak adják örömeiket és fájdalmaikat, a múltjukat és a jövőjüket. Különben mind a két fél érzi, hogy megtettünk valamit, ami nem egészen igaz. Úgy tettünk, mintha egyek lennénk, de ez nincs egészen így.

A párkapcsolatot úgy kellene felépíteni, hogy ne a testi kapcsolattal induljon. Ha a testi kapcsolat elkezdődik férfi és nő között, az egy olyan erős és mély köteléket hoz létre, hogy alig-alig fognak tudni megfontoltan, szabadon dönteni a házasságukról. Javaslom, hogy próbálják újraértelmezni és újrakezdeni a kapcsolatukat, testi kapcsolat nélkül. Ez nem egy könnyű döntés, de nagyon sok gyümölcsöt tud teremni.

A jelenlegi állapotában meggyónhatja ezt a bűnét, gyengeségét. Amíg nem költöztek össze, addig ez a bűnük nem vált életformává, próbálhatnak rajta javítani, ezért meg is tudják bánni. A gyónásban a megjavulásra vonatkozó ígéret nem azt jelenti, hogy a gyónó biztos abban, hogy az adott bűnt többé nem követi el. Sok esetben sejti, hogy a gyöngesége miatt újra el fogja követni. A gyónási ígéret csak annyit jelent, hogy a gyónó beismeri, hogy a cselekedete helytelen, és igyekszik, törekszik azon változtatni. Úgy gondolom a levele alapján, hogy magában ez a törekvés alapvetően megvan, hiszen a vágya az, hogy ez a kapcsolat rendeződjön, házasság legyen belőle. Járuljon tehát bizalommal a bűnbánat szentségéhez, és utána menjen áldozni is. Kérje Krisztus erejét, segítségét, hogy a kapcsolata ügyében a helyes lépéseket meg tudja tenni.

Mondja el a barátjának is ezt a lelkiismereti nehézségét. Mondja el neki, hogy csakis akkor szeretne vele továbbra is komoly kapcsolatban maradni, ha ebből a kapcsolatból belátható időn belül házasság lesz, vagy legalább ő is komolyan gondolkodik azon, hogy feleségül vegye-e magát.

Sok kegyelmet és bátorságot kívánok ahhoz, hogy merjen, tudjon lépni!