Kezdőlap A lelkiatya válaszol Alkoholista a férjem

Alkoholista a férjem

Kedves Lelkiatya! A férjemmel 9 éve vagyunk együtt. Közben persze megfogant bennünk a gyermekvállalás gondolata is, de hamar kiderült, hogy egészségügyi gondjaim miatt természetes úton minimális az esély a fogantatásra. Ez év nyarán az örökbefogadás felé hajlottunk, már teljesen biztosak voltunk magunkban, mikor férjem mégis visszalépett. Meginogtunk egymásban is, és megváltozott itthon a helyzet. Már a válás gondolata is felmerült, mikor június elején egy hangtól vezérelve vettem egy terhességi tesztet és a megtörtént a csoda. A férjem mindig is jó barátságban volt az alkohollal, de a hétvégi kiruccanásokon kívül nem voltak gondok. Ő most 31 és én 43 vagyok… Mióta tudjuk, hogy a legnagyobb vágyunk teljesült, valami megváltozott… vagyis sokkal hamarabb… talán az első sikertelen lombik program után. Ki kell mondjam, hogy szerintem alkoholista a férjem. Ez így nem mehet tovább, és egyedül kevés vagyok ehhez, úgy érzem. Hol kezdjem? Hagyjam, mondjam neki, beszéljek vele? Küldjem orvoshoz? Vagy várjak a csodára?

Kedves Levélíró! Mindenekelőtt hadd fejezzem ki a nagy örömömet, hogy gyermeket vár! Isten hatalmas ajándéka ez a kicsi, ártatlan, új élet! Legyen érte hálás, szeresse és óvja őt!
A férje gyógyulásának útján az első lépés az, hogy férje beismerje, hogy baj van, hogy rabja lett az alkoholnak, hogy az élete irányíthatatlanná vált, hogy a maga erejéből nem tud ettől a rabságtól megszabadulni. Ez után a lépés után szüksége van segítségre. Nagyon tudom javasolni a Katolikus Alkoholmentő Szolgálatot (Budapest III. kerület, 1035 Kórház utca 37.), a Magyar Kék Kereszt Egyesületet (www.kekkereszt.org ), vagy az Anonim Alkoholisták csoportjait (www.anonimalkoholistak.hu).