Kezdőlap A lelkiatya válaszol Anya és lánya

Anya és lánya

Tisztelt Lelkiatya! Édesapám öt éve hunyt el, daganatos betegségben. Jó és igaz hívő ember volt. Utolsó napján is megvárt, munka után hozzá rohantam, és utoljára megfoghattam a kezét. Halála után édesanyám eltávolodott tőlem, talált magának egy „barátot”. Van egy nővérem, anyám szemében ő a „Jó” én pedig a „rossz” lány. Pedig soha nem ártottam egyikőjüknek sem. A fiam huszonhat évesen – apámhoz hasonlóan – rosszindulatú rákot kapott. Édesanyám ennek ellenére sem hajlandó kommunikálni velem. Mit tegyek, hogy emberszámba vegyen? Hogy nyerhetném vissza a szeretetét?

Kedves Levélíró! Nagyon szépen írt az édesapjáról. Mindig köszönje meg Istennek, hogy ilyen édesapja, volt! Köszönje meg a sok szeretetet, amit tőle kapott. Köszönje meg az utolsó napot is, amikor megvárta magát, hogy még egyszer megszoríthassa a kezét.

Mindig úgy gondoljon az édesapjára, mint aki él: odafenn van Istennél a mennyben, és végtelenül boldog. Vagy úton van az Isten felé, és minden lépéssel egyre jobban befogadja az Ő fényét, boldogságát. Minden reggel próbáljon köszönni a Jóistennek, és az édesapjának is, aki Őnála van. Próbáljon úgy élni, hogy az Édesapja büszke lehessen magára, örömmel láthassa odafentről a maga szép életét.

Az édesanyjával kapcsolatban a következőket tanácsolom. Mások szeretetét nem lehet kikényszeríteni. Nagyon fáj, ha azt érzi, hogy az édesanyja nem igazán szereti, mégis próbálja ezt elfogadni, hogy egyelőre így van. A maga felelőssége az, hogy ne rosszal viszonozza a rosszat, ne legyen ugyanolyanná, mint ő (az édesanyja) magával szemben. Mégis, mindennek ellenére legyen jóakarattal feléje, segítse őt, amennyire tudja.

Természetesen az első kötelessége a fiát segíteni és szeretni. Álljon mellette ebben a betegségben! Imádkozom magáért, a fiáért, és az egész családért.