Kezdőlap Hírek 3,5 millióan tüntettek Argentínában az abortusz ellen

3,5 millióan tüntettek Argentínában az abortusz ellen

Nagy port kavart a törvényjavaslat Argentínában, mely engedélyezné az abortuszt a várandósság 14. hetéig. Természetesen az Egyház is felszólalt a kezdeményezés ellen – számol be a cruxnow.com.

Mauricio Macri, Argentína elnöke az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy habár az élet pártján áll, nem vétózza meg a javaslatot, amennyiben a kongresszus elfogadja.

Szombaton 117 városban, összesen 3,5 millióan vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a javaslat ellen. A megmozduláson ateisták is részt vettek, hangsúlyozva, hogy az élet védelme nem vallási kérdés.

Az elnök kijelentése óta ez volt a második életpárti tüntetés Argentínában. Az elsőn, melyet márciusban tartottak, körülbelül kétmillióan vettek részt.

A közösségi médiában számos kép található a különböző transzparensekről, melyeket a tüntetők vittek. Többek között a „Meg akarok születni, az életem a kezedben van”, a „Szeretem az életet” és az „Ateista vagyok, ez nem a vallásról szól” feliratokkal találkozhattak az érdeklődők.

A gyülekezés a „Protect them both” („Védelmet mindkettőjüknek”) mottót kapta, utalva ezzel az anya és a gyerek megóvásának fontosságára.

Azért gyűltünk össze, mert mindkét életet meg akarjuk védeni, akár kívánja ezt az anya, akár nem; ugyanis az abortusz helyrehozhatatlan károkat okoz a nőnek és a körülötte lévőknek egyaránt, mivel támadás a közjó ellen” – áll a tüntetők nyilatkozatában.

A szervezők azt is elmondták, hogy az abortusz problémája mögött „nehéz és fájdalmas helyzetek vannak, lehet szó erőszakról, kiközösítésről, szegénységről, nevelési hiányosságról, magányosságról, elhagyatottságról, betegségről. Azonban legmélyebb meggyőződésünk, hogy az abortusz soha sem megoldás.”

A rendezvény incidensek nélkül ért véget.

A dél-amerikai országban jelenleg tiltott az abortusz, az ország kilenc tartományában extrém helyzetekben engedélyezik. Ide tartozik a nemi erőszak, illetve ha a terhesség veszélyezteti az anya életét.

Ír népszavazás az abortusz engedélyezéséről