Kezdőlap Hírek Ars Sacra Fesztivál – Miskolcon is

Ars Sacra Fesztivál – Miskolcon is

Az országos Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódóan idén már több mint negyven program várja Miskolcon a közönséget szeptember 16. és 24. között a Miskolci Ars Sacra Fesztivál keretében, melynek fővédnöke Ternyák Csaba egri érsek. Mintegy négyszáz fellépőre számítanak: lesz zene, irodalom, képzőművészet; de közösségi napok, zenei ősbemutatók is színesítik a kínálatot.

Az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódó miskolci seregszemle egyedülálló és példaértékű összefogás eredménye: szervezője az Éltető Lélek Alapítvány, amely törekvésében Miskolc Megyei Jogú Város támogatását is maga mellett tudhatja. A helyi fesztivál a tavalyi kezdeményezést követően idén már több mint negyven programot kínál, melyek között igazi kuriózumokat is találunk.

Bár a szeptemberi eseménynaptár még tervezés alatt van, a művészeti pályázatok már futnak. Ezek célja elsősorban az, hogy új alkotások szülessenek. Így például felhívást intéztek a régióban működő zeneszerzőkhöz, hogy a program szellemiségéhez kapcsolódva, „Keresd a békét!” mottóval kórusok, énekegyüttesek számára (esetleg hangszerekkel kísért) zeneműveket alkossanak. A felhívással egyrészt Miskolc nagy múltú kóruskultúrájának további ápolását, másrészt a miskolci, illetve a város vonzáskörében élő zeneszerzők alkotói tevékenységét és újabb szakrális kompozíciók születését kívánják ösztönözni. Egy jelentkező több és többféle összeállítású kompozíciót is benyújthatott, amelyeket elismert miskolci karnagyok , többek között Halmainé Újvári Mária, Balásné Molnár Ildikó, Gergely Péter Pál, Regős Zsolt és Szűcs Sándor véleményeztek. A meghirdetett pályázatra összesen tizenkét, jeligés alkotás érkezett női kari és vegyeskari művekkel, egy vagy több szóló/kísérő hangszerrel. A zsűritagok javaslatot tettek a három legjobbnak ítélt mű díjazására. Döntésükben kiemelt szempont volt a régió zenei-alkotóművészi törekvéseinek további ösztönzése, így a kiemelt alkotások mellett mind a tizenkét mű előadását támogatták. A zsűri közös döntéssel az 1., 2. és 3. díjak mellé szükségesnek talált egy különdíjat is kiosztani. Az elismerések átadására a kompozíciók ünnepélyes előadásán, a Miskolci Ars Sacra Fesztivál záró rendezvényén, szeptember 24-én kerül majd sor.

A művészet és a szakralitás összefüggése jegyében képzőművészeti pályázatot is hirdettek: a Miskolci Ars Sacra Fesztivál stábja a térségben alkotó képző- és grafikusművészeket hívta alkotásra. Egy művész két meghatározott méretű munkával jelentkezhet. A vezérmotívum itt is a „Keresd a békét!” mottó. A pályaművek – melyeket alkotóik július 12. és 14. között a Miskolci Galéria Feledy Házában adhatnak le – tetszőleges technikával készülhetnek.

A Miskolci Ars Sacra Fesztivál kapcsán a „Legyél a béke követe!” felhívással szerveződő versmondóverseny az elmúlt évben kirobbant háború kapcsán a „békesség gyümölcsét” helyezi előtérbe, s fő témája a szeretet. Az elődöntő májusban zajlott, a döntőre a fesztivál idején, szeptember 23-án kerül sor.

A Miskolci Ars Sacra Fesztivál szellemiségét és aktuális mottóját a    visszatükröző szignál is született, melynek szerzője Nagy Nándor, az idén 200. évadját ünneplő Miskolci Nemzeti Színház házi zeneszerzője. A szignált Nagy Nándor a miskolci sorozat szervezőinek felkérésére komponálta. A 34. zsoltárból vett fesztiválmottó teljes alakjában így hangzik: „Hagyd el a rosszat, és válaszd a jót, keresd a békét, és járj a nyomában!” A bevezető „Veni creator spiritus” után a két út közötti választás dilemmáját két harmónia ingaszerű váltakozása jeleníti meg, ezt követően a zene – a szöveg buzdításához hűen – keresni kezdi a legjobb hangnemet, amit harmadszori nekifutásra meg is talál. Ekkor csatlakozik a férfiszólam is, s megszületik a teljesség. Innen már nincs elmozdulás: a refrén körkörös ismétlése a keresésben való állhatatosságot szimbolizálja. A mű felvételét a Hangart stúdió vezetője, Károly Tamás készítette, közreműködött a Forrás Kamarakórusból és a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium diákjaiból alakult együttes.

A rendezvény szervezéséről és a fesztivál kapcsán kiírt pályázatokról július 5-én, szerdán sajtótájékoztató keretében számoltak be. Az eseményen a Miskolci Ars Sacra Fesztivál szignálzenéjét is bemutatták. Az Éltető Lélek Alapítványt a fesztivál főszervezője, Várhelyi Krisztina alapító tag képviselte; jelen volt Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány elnöke, az országos fesztivál főszervezője; Juhász Ferenc pasztorális helynök, a Miskolci Ars Sacra Fesztivál védnöke; Veres Pál, Miskolc polgármestere; Nagy Nándor, a fesztivál szignáljának zeneszerzője; Flach Antal zeneművész, a zenei programok felelőse; Hortai Rita, az irodalmi műsorok felelőse; illetve Máger Ágnes festőművész, Miskolc díszpolgára, a képzőművészeti programok felelőse.

(Ars Sacra Alapítvány)