Kezdőlap A lelkiatya válaszol Az idegen bűnök

Az idegen bűnök

Tapasztalatom szerint sok, ma élő kereszténynek alig van fogalma az úgynevezett „idegen bűnök” mibenlétéről. Sajnos ez a családi életben is sűrűn megmutatkozik. S akkor az élet egyéb területeiről még nem is szóltam. Mi erről az atya véleménye?

Kérdezősködtem, ki mit tud az idegen bűnökről. A kedves levélírónak tökéletesen igaza van, hogy el sem tudják képzelni, mik ezek. Pedig gondolkodva és utánaolvasva láttam, hogy ha vannak sátáni bűnök, akkor ezek igazán azok. Az benne a pokoli, hogy magát a bűnt nem ő követi el, ő teljesen ártatlannak látszik. De mindent megtesz annak érdekében, hogy az a másik, akinek ez a gonosztett talán nem is jutna eszébe, elkövesse. Legtöbbször nem kis botlásokról van szó, hanem nagyon is súlyos gonosztettekről.

Fegyvertáruk szinte kimeríthetetlen. A Katolikus Lexikon ezeket sorolja fel: parancs, tanács, befolyásolás (manipulálás), egyetértés, tetszésnyilvánítás, részvét, hallgatás, meg nem akadályozás, föl nem fedés. A lelki tükrök szerint: másnak bűnre tanácsot adni; másnak bűnös dolgot parancsolni; vétekben mással egyetérteni; mást bűnre ingerelni; másnak bűnös cselekedetét dicsérni; másnak bűnét elhallgatni; másnak bűnét elnézni; mást bűnre segíteni; másnak bűnét oltalmazni.

Íme néhány példa.

Magzatölés: a férje megparancsolja, hogy a gyereket meg kell ölni, jó barátnő helyesli, orvost is szerez, mindenki hazudik arról, hogy mi történt. Bankrablás: érthetetlennek látszik, hogy nincs tettes! Mi az oka? Van, aki a lopott pénzt, értéket azonnal továbbadja. Aki tud valamit, jó pénzért hallgat. A gyerek drogozik: mindenki fedezi, tudja, de hallgat. Ki törődik azzal, hogy a végén belehal a kábítószerbe. A nagylány szeretőjét befogadják hálótársnak: mit számít, hogy leányuk testileg-lelkileg tönkremegy. Hányszor mondta nekem a harangozóm: ha a marha elkóborol, keresik, míg meg nem találják. Ha fiuk, leányuk még éjfélkor sincs otthon, nyugodtan alszanak. Tévét nézhet a gyerek, akármennyire szörnyű és erkölcstelen egy film. Egyes szülők szerint használ is a gyereknek. A fiatalnak is ki kell élnie magát, akkor lesz jó felnőtt belőle! Ezek mind ördögi dolgok!

Az ördögi, támadó emberre fel kell készülni. Rengeteg testi-lelki gyilkos vesz körül minket, nemcsak ember, hanem plakát, tévé, könyv, rádió, internet, és ki tudja, még milyen alakot öltve. Nem szabad alkudozni! Örök életre, földi létre és vérre megy ez a játék!

Példaképül állnak szentjeink. Az volt a döntő életükben, hogy Isten segítségével győztek a világ felett. Szent Benedek például elhagyta a római züllött ifjakat, remete lett. Amikor nagyon vágyakozott vissza, tövisbokorba hempergette a testét. Ma Európa védőszentje. A mai fiatalok is kezdenek böjtölni, virrasztani, gyalogos búcsút járni. Segítsen minket az Úr, hogy le tudjuk győzni a világot!