Kezdőlap Hírek Az utóbbi évek legnagyobb tömege érkezett Betlehembe az éjféli misére

Az utóbbi évek legnagyobb tömege érkezett Betlehembe az éjféli misére

Betlehem
A kép illusztráció.

Mivel csak kevesen jutottak be a szűkös befogadóképességű katolikus Szent Katalin-templomba, a tömeg a Születés temploma előtt elhelyezett hatalmas kivetítőn követte a misét.

Az utóbbi évek legnagyobb tömege érkezett a Palesztin Hatóság felügyelte ciszjordániai Betlehembe, Jézus szülőhelyére, hogy meghallgassa Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátorának éjféli miséjét. 
Mivel csak kevesen jutottak be a szűkös befogadóképességű katolikus Szent Katalin templomba, a tömeg a Születés Temploma előtt elhelyezett hatalmas kivetítőn követte a misét. 
Az eseményen a világ minden részéből érkezett zarándokok mellett szokás szerint jelen volt Mahmúd Abbász palesztin elnök, Rami Hamdallah miniszterelnök, a helyi keresztény előkelőségek, a Palesztin Hatóság vezetői és a diplomáciai kar számos képviselője. 

„Csodálatosak voltak a mozaikok, de piszok borította őket. Szörnyű évünk volt, és hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy minden piszkos” – kezdte miséjét Pizzaballa érsek a palesztin–izraeli viszály idei elmérgesedéséről szólva. 
„De ha eltávolítjuk a szennyeződést, akkor látjuk milyen csodálatosak a mozaikok. Karácsonykor pozitívnak kell lennünk – tette hozzá, a Születés templomának restaurálása során előkerült színpompás bizánci mozaikra utalva. 

Pierbattista Pizzaballa felhívta a keresztény híveket, hogy maradjanak azokban a városokban, ahol Krisztus született, élt és meghalt, és ne hagyják el azokat. „Jézus Betlehemben született, s ez nem csak történelmi-földrajzi meghatározás, hanem isteni választás” – mondta az érsek. 
„Ezen az estén, amikor Krisztus születését ünnepeljük Betlehemben, hirdessük együtt az angyalokkal ennek a földnek a szeretetét, s hogy meg akarunk felelni az elhívatásnak, hogy a béke építői, a remény prófétái, a párbeszéd és a felosztás elhivatott és meggyőző tanúi legyünk” – mondta Pizzaballa. 
„Jézussal ezen a földön akarunk élni, nem akarjuk elhagyni. Mert városaink a keresztények nélkül szegényebbek lesznek, és keresztényeink a városaik nélkül elveszítik az utat” – tette hozzá az érsek elítélve a keresztények évtizedek óta tartó kivándorlását szülőhazájukból.

Fotó: Pixabay
Forrás: Ma.hu