Kezdőlap Hírek Beer Miklós benyújtotta lemondását

Beer Miklós benyújtotta lemondását

Beer Miklós benyújtotta lemondását
Tizenöt év szolgálat után távozik hamarosan Beer Miklós váci megyéspüspök: a 75. születésnapját pénteken ünneplő főpap benyújtotta lemondását, amelyről hamarosan dönt a Szentatya. Ennek apropóján a 777 munkatársai beszélgettek a derű püspökével az általa hagyott örökségről, jó és rossz döntésekről, paphiányról, a saját környezetében való megítéléséről, közéleti szerepvállalásról, és természetesen az utódjáról is. A teljes interjút itt olvashatják el.

Ez a születésnap Miklós atya számára tényleg más volt, mint a többi, hiszen betöltötte a 75. életévét, amihez mindenekelőtt szívből gratulálunk! Milyen teendői vannak most?

Olyan egyházi törvényünk van, amely szerint a püspököknek 75 éves koruk betöltésekor fel kell ajánlaniuk a Szentatyának a lemondásukat  Ezt én is megtettem, így most várom a Szentatya válaszát: ő ilyenkor vagy elfogadja ezt, vagy azt kéri, hogy egy későbbi intézkedésig folytassam szolgálatomat.

Ez eldől hamarosan, de mindenképpen belátható időn belül a püspöki szolgálatomat leteszem, ami itt Vácott 15 év volt.

A maradék időben pedig úgy dolgozom, mintha még tíz évig itt maradnék, de azzal a tudattal, hogy ezt bármikor átadom az utódomnak.

Ez a bizonyos tudat egy felszabadító érzés, vagy inkább szorongással tölti el?

Mind a kettő benne van: egyrészről érzem, hogy az évek elmúltak, egyre fáradtabb vagyok. Ilyenkor arról ábrándozok, hogy de jó lesz kiülni egy kerti padra és megpihenve a Jóistennel beszélgetni az életről, a világról. Másrészt viszont tele vagyok még tervekkel, Böjte Csaba mondta, hogy ha tudnánk, hogy holnap világvége lesz, akkor is ma még ültetnünk kell egy facsemetét.  Ez a két érzés tehát vegyesen van bennem, és a Jóistenre bízom, hogy a Szentatyán keresztül hogyan dönt az életemről.

Van bármilyen információja, vagy sejtése a Szentatya döntéséről?

Nincsen, nálunk az Egyházban komolyan veszik a titoktartást, nincsen „kiszivárogtatás”. Semmiféle információm nincsen arról, hogy ki lesz az utódom.

Ha visszagondol arra, hogy 2003-ban milyen tervekkel, ötletekkel vette át a püspöki széket, akkor milyen érzésekkel gondol vissza erre a tizenöt évre?

Amikor bemutatkoztam, akkor azt ígértem, hogy minden plébániai látogatásaimkor két kérdéssel fogok indítani: elsőként, hogy beázik-e a templomtető, másrészt, hogy hol van a pingpongasztal? Ezzel azt akartam jelezni, hogy a templomi találkozásokon kívül a plébániáknak lehetőséget kell teremteniük a családokkal, a fiatalokkal való személyes foglalkozásra.  Hála Istennek a tizenöt év alatt nagyon sok közösségi tér született, és a papjaink nagy része megértette, hogy ez miért ilyen fontos.

Amire akkor csak sejtésszerűen gondoltam, hogy a papság létszáma problémás lesz: sajnos igazam lett, szolgálatom alatt huszonöt százalékkal csökkent a számuk, a korábbi kétszáz helyett csupán százötvenen vannak. Több mint nyolcvan papunkat temettük el, ez egy drámai változás. Ugyanakkor kezdettől fogva szándékom volt minél több feladatot leosztani a világi híveknek. Nagy örömöm, hogy mára több akolitusunk van az egyházmegyében, mint papunk. Egyre több egyházközségben jelentek meg a családközösségek: kis imádkozó, egymást személyesen segítő közösségek. (…)

Fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Reggeltől Estig – Beer Miklós váci püspökkel