Kezdőlap Hírek A pápa megtiltotta egy szerzetesrendnek az eutanázia alkalmazását

A pápa megtiltotta egy szerzetesrendnek az eutanázia alkalmazását

A pápa megtiltotta egy szerzetesrendnek az eutanázia alkalmazását
Ferenc pápa olyan eljárást indított, amilyenre korábban nem volt példa: utasított egy belga katolikus kongregációt, amely betegek és fogyatékkal élők ellátásával foglalkozik, hogy számolja fel az eutanázia alkalmazását a szerzetesek által kezelt pszichiátriai kórházakban.

A Szeretet Testvéreinek Kongregációjának belga elöljárója májusban bejelentette, hogy a Kongregáció engedélyezi az orvosok számára az eutanázia alkalmazását.

Hozzátette, az eutanáziát csak akkor alkalmazzák, ha nem létezik elfogadható alternatív kezelés és miután minden kérelmet maximális óvatossággal megvizsgáltak. „Ha tiszteletben tartjuk az orvosok szabadságát az eutanázia alkalmazására, ha nem; a törvény ezt a szabadságot biztosítja számukra” – fogalmazott a közleményben az elöljáró.

A Szeretet Testvéreinek Kongregációja rendi központja – amely Rómában van – májusban nyilatkozatot adott ki a történtekkel kapcsolatban. Ebben hangsúlyozta, hogy az eutanázia engedélyezése szemben áll a katolikus egyház alapelveivel.

„Ez az első alkalom, hogy egy keresztény szervezet kijelenti, hogy az eutanázia egy rendes orvosi gyakorlat, amely az orvos kezelési szabadsága körébe tartozik” – írta Rene Stockman, a Kongregáció legfőbb elöljárója. „Ez pedig tisztességtelen, botrányos és elfogadhatatlan.” Stockman továbbá elítélte az erős nyomást, amely a rendet éri az eutanázia kapcsán, de kijelentette: „Ez nem jelenti azt, hogy megadjuk magunkat”. Majd elismerte: „A szekularizáció tönkre teszi a rendet Belgiumban.”

A szerzetesrend – amennyiben az utasításnak nem tesz eleget – súlyos következményekre számíthat, végső esetben kiközösítésre is.

Az eredeti cikket a Vatikáni Rádió honlapján olvashatják el.

Keresztkérdés című sorozatunk szintén foglalkozott már a kérdéssel, az utca emberének véleményét itt hallgathatják meg.

Mi a véleményed az eutanáziáról?