Kezdőlap A lelkiatya válaszol Bérmálkozni sosem késő

Bérmálkozni sosem késő

Tisztelt Lelkiatya! Ha jól tudom, keresztszülő csak megbérmált személy lehet. Én nem bérmálkoztam, és félek, hogy felkérnek keresztanyának, de én nem akarnám. Igaz-e ebben az esetben, hogy a bérmálásra hivatkozva elutasíthatom? 56 éves vagyok, nekem már elkésett a bérmálkozás, nem is látom semmi értelmét.

Kedves Levélíró! Valóban, a keresztszülőség feltétele a bérmálkozás, sőt az is, hogy valaki a hitének megfelelő életet éljen. A keresztszülő ideális esetben segíti a keresztgyermekét a hit, az emberség útján.

Ha valaki nem felel meg ezeknek a feltételeknek, akkor lehet a keresztség tanúja, de csak akkor, ha rajta kívül van egy – a keresztény hitét megélő – keresztszülő is (CIC. 874. k.). Ilyen esetben a keresztelés tanúja is ott állhat a keresztszülő(k) mellett a kereszteléskor.
Keresztszülőnek (vagy akár a keresztelés tanújának) lenni nagyon szép feladat. Egy baráti gesztus a szülők felé, és egy nagy ajándék: egy gyermek lelki kibontakozásában némi segítséget nyújtani. Azt javaslom, hogy ne utasítsa el alapos ok nélkül ezt a kérést.

Megbérmálkozni sohasem késő, és sohasem fölösleges. A bérmálás nem kifejezetten egy életkorhoz kötött szentség. Lényege szerint a Szentlélek erejének elnyerése. Beteljesíti a keresztségünket, megerősít az apostoli küldetésre és a küzdelmekre. A Szentlélek Isten szeretetének Tüze: minden emberi szívnek jót tesz őt befogadni! Nemrég egy idős férfit bérmáltam, aki súlyos beteg volt, ehhez a harchoz kérte a Szentlélek erejét. Ritkán láttam embert, aki ennyire átélte volna bérmálást, mint pontosan ő. Az apostolok se kamasz fiatalok voltak, amikor pünkösdkor megkapták a Szentlelket. A bérmálás nem egy korhoz kötött ajándék.

Ha szeretne ebben a szentségben részesedni, jelentkezzen a helyi plébánián, vagy egy ismerős atyánál, és ők segíteni fognak a további lépésekben.