Kezdőlap A lelkiatya válaszol Betegek kenete nélkül halt meg az ismerősöm

Betegek kenete nélkül halt meg az ismerősöm

Dicsértessek a Jézus Krisztus! Atyám, nagy fájdalom ért. Meghalt egy számomra fontos ember, akit nagyon szerettem. Tüdőembóliát kapott, hirtelen összeesett, és már nem tudtak rajta segíteni. Nem volt mellette pap, így nem kapta meg a betegek kenetének szentségét. Nem hagy nyugodni a kérdés: eljuthat így az üdvösségre? Előre is köszönöm válaszát!

Kedves Levélíró! Isten nem csak a szentségeken keresztül ad kegyelmet, hanem sok más módon is. Ilyen módon üdvözíti az őszintén Őt kereső, jóakaratú de nem katolikus embereket, akik nem tudnak a szentségi kegyelemhez jutni, de nyitott szívvel keresik Istent, és igyekeznek a lelkiismeretük szava szerint élni.

Az elhunyt ismerőse mellett is ott volt Krisztus a halála pillanatában. Ha nem is tudott pap ott lenni mellette, Krisztus ott volt. Elhunyt ismerőse minden bizonnyal az ő kezébe ajánlotta önmagát, kérte az Ő bocsánatát élete minden bűnéért, botlásáért, és ezt Krisztus meg is adja minden őhozzá kiáltó embernek. Így mondta: „Aki hozzám jön, azt nem taszítom el” (Jn 6,37).

Imádkozzon elhunyt ismerőséért. Ajánljon fel érte szentmisét! Bízzon Isten végtelen szeretetében, aki jobban szeret minket, mint ahogyan a legjobb szülő tudja szeretni a gyermekét, a legjobb nagyszülő az unokáját, a legjobb házastárs a kedvesét. Bízza elhunyt ismerősét bátran a Mennyei Atya kezére!