Kezdőlap A lelkiatya válaszol Betegek kenete – többször is?

Betegek kenete – többször is?

Kedves Lelkiatya! Milyen gyakran szabad felvenni a betegek kenetét? Ausztráliában élek, itt havonta egyszer kiszolgáltatják annak, aki igényli.

Kedves Levélíró! A betegek szentségének felvételéről a következőket írja a Katolikus Egyház Katekizmusa: A betegek kenete nemcsak a halálveszélyben lévők szentsége. Ezért fölvételére már az az időszak is biztosan alkalmas, amikor a hívő élete betegség vagy öregség miatt kezd veszélybe kerülni. Ha egy beteg, aki fölvette a szentséget, visszanyeri egészségét, újra fölveheti a szentséget, ha ismét súlyosan megbetegszik. Ugyanazon betegségben is meg lehet ismételni, ha rosszabbodik az állapot. Ajánlott fölvenni a betegek kenetét komoly sebészi beavatkozás előtt. Ugyanez a helyzet az időseknél, akiknek az állapota egyre törékenyebbé válik. (KEK 1514-1515)

Mindebből kitűnik, hogy több alkalommal, akár egy éven belül többször is felvehető a szentség akkor, ha a fent említett feltételek valamelyike fennáll: ha a felgyógyulás után újabb megbetegedés következik be; ha rosszabbodik az állapot; sebészi beavatkozás előtt; az öregség és gyengeség állapotának súlyosbodása esetén. Mindezen esetekben fontos a szentség felvételére való komoly felkészülés, a Szentgyónás elvégzése.

Vannak olyan plébániák, főként angol nyelvterületen, ahol a plébánia havonta felkínálja a betegek szentségének felvételét egy közösségi szertartásban. Ez azonban természetesen nem azt jelenti, hogy ugyanaz a személy minden további nélkül havonta részesülhet a szentségben. Az egyes hívőnek mérlegelnie kell, hogy az ő esetében megvan-e valamelyik feltétel ahhoz, hogy újra kérje a betegek szentségének felvételét.