Kezdőlap Hírek Bezárnák a svéd szocdemek az egyházi iskolákat

Bezárnák a svéd szocdemek az egyházi iskolákat

Bezárnák a svéd szocdemek az egyházi iskolákat
A társadalmi szegregáció elkerülése, valamint az integráció elősegítése érdekében bezáratná a svéd Szociáldemokrata Párt az egyházi fenntartású iskolákat.

Az ötletet a kommunista Baloldali Párt (Vänsterpartiet) és a Liberálisok is támogatják. A lépést elsősorban a Svédországban működő tizenegy muszlim iskola ellen hozná meg a kormány, ám így óhatatlanul további ötvenkilenc keresztény iskolára is lakat kerülne.
A kormánypárt álláspontja, hogy az oktatásnak vallási elemektől mentesnek kell maradnia, Anna Ekström oktatási miniszter szerint nevelési kérdésekben csak tanárok, nem pedig papok és imámok dönthetnek.

Valóban, a kérdés már lassan egy éve felszínen van, a vita kiváltója egy tavaly áprilisban a TV4-es csatornán bemutatott dokumentumfilm. Ebben egy stockholmi muszlim intézmény szerepelt, ahol a fiú és lány diákok külön iskolabuszon utaztak.
A svéd kormányfőnek, Stefan Löfvennek ez sok volt, élesen elítélte a gyakorlatot, mondván, Svédország tiltja a nemek szerinti megkülönböztetést. De a nyilatkozatnak a felekezeti oktatást eleve ferde szemmel néző politikai erők is tapsoltak. A szocdemek ezzel az állásfoglalásukkal – látván népszerűségük tragikus csökkenését – egyértelműen a növekvő bevándorlásellenesség jelenségére reagáltak, igyekezve felvenni a fordulatot a radikális jobboldali Svéd Demokratákkal (SD).

A teljes cikket az MNO-n olvashatják el.