Kezdőlap Hírek Budapest legrövidebb utcája kétszáz éve viseli a Miatyánk nevet

Budapest legrövidebb utcája kétszáz éve viseli a Miatyánk nevet

Különös története van a Deák Ferenc utcát és az Erzsébet teret összekötő kis köznek, amely ma Budapest legrövidebb utcája. Nevét, a Miatyánkot még a legzordabb időkben sem változtatták meg, amikor a kor szelleméhez igazodva tömeges volt a közterületek átkeresztelése. Szerencsére nem is törölték a hivatalos nyilvántartásból, egyszerűen csak nem használták: nem írták ki se az épületekre, se a térképre. Megtehették, hiszen ide nem nyílt egyetlen kapu sem, vagyis az utca létezett is, meg nem is. A teljes cikket a PestBuda oldalán olvashatják el.

A belvárosi Miatyánk utca sikerrel pályázhat a város legrövidebb utcája címre, főleg, amióta a szintén Lipótvárosban található Perc utcát átépítés miatt megszüntették. Vizsgáljuk meg, hogyan alakult ki és miként változott meg a neve az évszázadok során!

Első megjelölésekor – a legkorábbi adat 1803-ból való – Kupfergassének, azaz Réz utcának nevezték, mivel itt állt egy jeles rézöntőmester, bizonyos Remold János műhelye. Az utcácska másik oldalán Ürményi József, a Hétszemélyes Tábla tekintélyes bírája építtetett bérházat (a Kúria előtt a Hétszemélyes Tábla volt a legfelsőbb szinten ítélkező bíróság).

A rézöntő műhely valamikor az 1820-as években átköltözött az Arany János utcába és időközben felépült a Deák téri evangélikus templom, amely a mai napig fővárosunk legnagyobb protestáns temploma. Időszerűvé vált tehát a névváltoztatás. Mivel errefelé jöttek – utat rövidítve – az istentiszteletre Lipótváros evangélikus hitű polgárai, és nagyjából annyi idő alatt mentek végig a soron, ameddig az ember magában elmond egy Miatyánkot, megszületett az új név. Az 1820-as években már a Miatyánk kezdő szavairól Pater Noster Gasse (Pater Noster köz), amelynek magyar alakját – Miatyánk utca –1873-ban törvényesítette a Fővárosi Közmunkák Tanácsa. (…)

A teljes cikk itt érhető el.


Így hangozhatott az Úr imája Jézustól, ősi arámi nyelven.

Hallgasuk meg a Miatyánkot Jézus nyelvén!