Kezdőlap A lelkiatya válaszol Bűn a házasságon belüli védekezés gumióvszerrel?

Bűn a házasságon belüli védekezés gumióvszerrel?

Tisztelt Lelkiatya! Bűn a házasságon belüli védekezés gumióvszerrel? Református lelkészre értem, akinek családja van, felesége van, viszont gumióvszerrel védekeznek. (Ez csak egy példa)

Kedves Levélíró! A Teremtő Isten összekötötte a szerelmet az életfakasztással. Azt akarta, hogy ugyanaz a cselekedet, amellyel a férj és a feleség egyek lesznek, a szerelmüket átélik, ugyanez a cselekedet egyben termékeny is legyen, életet fakasszon. Ezért tartja úgy a katolikus egyház, hogy Isten törvénye, gyönyörű rendje ellen van, ha a házaspár egy mesterséges falat emel a közé a két dolog (szerelmi egyesülés és életfakasztás) közé, amelyeket Isten egynek alkotott. Ezért tartjuk helyesnek azt, hogy ha a pár lelkiismeretében a dolgot megfontolva úgy érzi, hogy több gyermeket nem tud vállalni (anyagi, egészségi vagy más súlyos okok miatt), akkor használhatja a női ciklus terméketlen időszakait a testi egyesülésre elkerülve ezáltal a további gyermekek megfoganását, de nem építve mesterséges falat a termékenység és a testi egyesülés közé. A természetes születésszabályozási módszer azért is a legjobb, mert semmiféle káros mellékhatása nincs, és a házaspár életének ad egy jó hullámzást: a mézeshetek és az udvarlási időszakok izgalmas és gazdag időszakait.

Vannak azonban esetek, amikor a természetes módszer (amiről bővebben itt lehet olvasni: www.sensiplan.hu; www.testteo.hu) nem működik egy házaspár esetében. Ilyenkor is fontos az, hogy a testi kapcsolatuk, ha csak lehet, megmaradjon, hiszen ez is erősíti a két fél egymás iránti szeretetét, egységét. Ilyen esetben esetleg, mint kisebbik rosszat (a házasság elhidegülésének veszélyét elkerülendő), választhatják a mesterséges úton való védekezést. Természetesen fontos minden abortív módszer elkerülése (pl. spirál, tabletták), mert ezek egy már megfogant kis emberi életet pusztítanak el.