Kezdőlap A lelkiatya válaszol Bűn-e spirált viselni?

Bűn-e spirált viselni?

Tisztelt lelkiatya! 33 éves anyuka vagyok, két szép gyermek édesanyja. Férjemmel úgy döntöttünk, hogy nem szeretnénk több gyermeket, ezért a spirál mellett döntöttem. Pár hónapra rá, olvastam Gloria Polo írását („Akit villámcsapás ért”), ebben azt írja, nem járulhat szentáldozáshoz az a nő, akinek spirálja van. Kérdésem az, hogy mi a Katolikus Egyház által elfogadott fogamzásgátlás? Bűn a spirált viselni?

Kedves Levélíró! A Katolikus Egyház fontosnak tartja, hogy a szülő felelősséggel vállaljon gyermeket. Fontos tehát, hogy a szülők mérlegeljék, hogy egészségi, lelki, anyagi lehetőségeik hány gyermek vállalását teszik számukra lehetővé. Fontos az is, hogy ebben a döntésben ne az önzés, hanem a nagylelkűség, bőkezűség vezesse őket. Egy gyermek számára az egyik legnagyobb ajándék a testvér. Egy nemzet is csak akkor tud megmaradni, ha az édesanyák jelentős része három (vagy több) gyermeket vállal, ugyanis mindig van sok olyan ember, aki nem házasodik meg, vagy egészségügyi okból nem lehet gyermeke.

Nem mindegy azonban a mód sem, ahogyan a szülők a kívánt gyermekszámot el akarják érni. A spirál erkölcsileg nem elfogadható módszer, mert nem a fogamzást akadályozza meg, hanem a már megfogant kisgyermek méhfalba való beágyazódását akadályozza meg. A kis magzat érzi, hogy idegen test van az anyaméhben, és emiatt nem tud beágyazódni. A spirál korai vetélést okoz. Vannak (ritka) esetek, amikor nem vetél el a magzat, hanem megszületik, és a spirál belenő a gyermek testébe.

El kellene távolítania a spirált a méhéből, és a természetes születésszabályozás módszerét kellene megtanulnia (www.tcst.hu).