Kezdőlap A lelkiatya válaszol Bűnt követek el, ha elutasítom az orvosi kezelést?

Bűnt követek el, ha elutasítom az orvosi kezelést?

Mire való az öregség?
Tisztelt Lelkiatya! Idős, nyolcvanéves, egyedül élő asszony vagyok. Szeretném tudni, hogy bűnt követek-e el, ha újraélesztést, gépi lélegeztetést tiltó nyilatkozatot töltök ki kórházba kerülésem esetére? Arra is szeretnék választ kapni, hogy súlyos betegség megállapításakor (daganatos) elutasíthatom-e a kezelést – sugár, kemoterápia. A templomi szentmisén való részvétel alóli felmentés érvényes-e rám is, ha jelenleg az idős koromon kívül súlyosabb betegségem nincs? Itthon naponta hallgatom a rádióban közvetített szentmiséket, vasárnap az élő internetes közvetítéseket. Eddig még nem mulasztottam ünnepi, vasárnapi szentmisét, de a járvány erőteljes terjedése miatt félek nagyobb létszámú zárt térben tartózkodni a jövőben.

Kedves Levélíró! Egyházunk tanítása világosan kimondja, hogy senki sem köteles a földi életét rendkívüli eszközökkel a legtovább meghosszabbítani. Van joga a betegnek elutasítania a rendkívüli és valódi gyógyulást már nem ígérő kezeléseket, van joga méltósággal meghalni. Nem köteles valaki engedélyezni (hacsak nem a valódi meggyógyulását szolgálja), hogy lélegeztető gépre kapcsolják, vagy egyéb rendkívüli kezeléseknek vessék alá.

A járvány idején Ön is fel van mentve a Szentmisére járás kötelezettsége alól, hiszen az idős kora miatt ez jelentős kockázattal jár az Ön számára. Maradjon nyugodtan otthon, kövesse TV-n, rádión, vagy interneten keresztül a Szentmisét, így imádkozzon mindenkiért, különösen a betegekért, az egészségügyben dolgozókért, egyházunkért és az egész világért!