Kezdőlap Hírek Félmillióval csökkent a keresztények száma Németországban

Félmillióval csökkent a keresztények száma Németországban

Félmillióval csökkent a keresztények száma Németországban
Egy év alatt 660 ezerrel csökkent a németországi nagy keresztény egyházak tagjainak száma – számolt be róla pénteken a németországi evangélikus egyház és a római katolikus német püspöki konferencia.

A lutheránusok a friss adatok szerint 21,5 millióan vannak, 390 ezerrel kevesebben, mint egy évvel korábban, ami 1,8 százalékos csökkenést jelent. A római katolikus egyház tagjainak száma pedig 270 ezerrel 23,3 millióra csökkent egy év alatt Németországban. A Németországban élő 82,7 millió ember 57,6 százaléka tartozik valamelyik keresztény felekezethez.

A hívők számának csökkenése leginkább demográfiai okokra vezethető vissza. Az evangélikus egyház követői közül tavaly 350 ezer ember halt meg. A reformáció 500. évfordulójának évében azonban mintegy 10 ezerrel többen, csaknem 200 ezer ember döntött úgy, hogy elhagyja az egyházat. Az egy évvel korábbinál 6 ezerrel többen, 168 ezren léptek ki a római katolikus egyházból is.

A csatlakozók száma viszont magasabb volt az egyházat elhagyókénál. A lutheránus egyházhoz 205 ezren csatlakoztak tavaly, szinte ugyanannyian, mint egy évvel azelőtt. A római katolikus egyház 170 ezer új tagot köszönthetett.

Hans Langendörfer, a római katolikus német püspöki konferencia titkára fájdalmasnak nevezte, hogy ilyen sokan hagyták el az egyházat. Mint fogalmazott: az egyháznak utat kell találnia, hogy elérje és megszólítsa az embereket.

Forrás: Magyar Hírlap
Fotó: Pixabay