Kezdőlap Egyéb Debütált az Őrségi Kortárs Zenei Napok

Debütált az Őrségi Kortárs Zenei Napok

Őrségi zenei napok

Jó érzés valaminek a születésénél jelen lenni. Családi nyaralásunk során csöppentünk bele az Őrségi Kortárs Zenei Napok koncertsorozatába, és ez az esemény gyökeresen megváltoztatta a kortárs zene iránti érzelmeimet. Énektanár lévén nem vagyok egészen tapasztalatlan ebben a témában, ám eddig sokszor vélekedtem úgy, hogy számomra ez a modern zenei világ túlságosan komplikált, és csak nagyon kis dózisokban befogadható.

Három napig tartott a rendezvény két kávéházi beszélgetéssel, három templomi hangversennyel és egy ének-improvizációs délelőttel gazdagodtunk eközben, de valahogy mégsem kaptunk kortárs-zene mérgezést, hiszen olyan sokszínű és változatos élményekkel találkozhattunk, meghitt és bensőséges pillanatokat élhettünk át az előadókkal való találkozás folyamán. A koncertek is úgy épültek fel, hogy nyomokban mindig jelen volt a régizene is.

Különös élményt jelentett Balogh Máté fiatal zeneszerző különös zenei világa, irodalmi ihletésű művei, melyeknek külön történetük van, ami egy kávé és sütemény mellett elmesélhető, ahol szöveg és dallam összeölelkezik és a kávégép surrogása, a papírzizegés is zenévé lényegül. Eszterházy hangyái és Kipling énekbeszéde a gregorián együtt lélegzést idézte fel. Az esti hangversenyen Rajk Judit interpretációja pedig tovább árnyalta a Balogh Mátéról alkotott képet, hiszen óriási szuggesztív erővel bírt a 12 makám sirató jellegű drámaisága.

Király Eszter mint műsorvezető és mint előadó – fuvolaművész és karmester – egyaránt kivette részét a rendezvénysorozatból. Virtuozitása, muzikalitása és humora magával ragadta a hallgatóságot.

Megjelent az improvizatív zene Tőri Csaba énekhang- koncertjei és Csernovszky Márk zeneszerző révén és a kortárs zene nagy öregje, klasszikusa Petrovics Emil is, kinek műve a zárókoncerten hangzott fel elementáris erővel Fujita Júlia és Xu Qian tolmácsolásában.

Az Őrség pünkösdkor a leggyönyörűbb, hatalmas rétjeivel, színeivel, illatával és csodálatos templomaival. Az, hogy ezeket a templomokat zenét adó és zenében lélegző fiatal művészek töltötték meg, az még ragyogóbbá tette az élményt. A Kortárs Zenei Napok jövőre folytatódnak reméljük, hogy mindannyiunk örömére. Köszönet a szervezőknek, Pálinkás Editnek és Tőri Csabának.

Csizmadia Gertrúd

A cikk a Keresztény Élet hetilap június 13-i lapszámában jelent meg.