Kezdőlap Hírek Égre néző – Isten jelenléte a magyar költészetben

Égre néző – Isten jelenléte a magyar költészetben

 Áder János és Erdő Péter új verseskötetet mutatott be.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Erdő Péter bíboros, prímás, érsek közös sajtótájékoztatón mutatta be 2019. december 21-én Budapesten a prímási palotában az Égre néző című verseskötetet, a Szent István Társulat gondozásában megjelent, a magyar költészet legjelentősebb képviselőinek munkáiból összeállított különleges gyűjteményt. Az eseményen is elhangzott: a könyv alapötlete az államfőtől származik, megjelenése pedig jól illeszkedik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeibe.

Beszédében Erdő Péter így fogalmazott: „Idén karácsonyra szép ajándékot kaptunk. Ez a harmonikus kiállítású kötet igazolja, hogy a könyvek ideje még nem járt le. Öröm ezt a művet még kézbe venni is. A cím is sokat elárul: Égre néző – Isten jelenléte a magyar költészetben. Válogatott istenes verseket olvasunk a magyar irodalomból, mégsem a szokásos vallásos költők kifejezetten hitet kimondó, egyházias verseit látjuk együtt – Sík Sándortól például hiába keresünk itt bármit is. Inkább – és ezt hangsúlyozza ajánlásában Áder János elnök úr is, akinek a könyv ötletét köszönhetjük – olyan versekre bukkanunk, amelyek az Istenhez szóló, Őt kereső, vele perlekedő, tőle megoldást remélő, hozzá menekülő ember legbelsőbb vívódásait, égre néző lelkét mutatják be. Ez az alapvető élmény, érzés vagy megragadottság szükséges ahhoz, hogy az Eucharisztiáról egyáltalán beszélhessünk, vagy hogy megérthessük embertársainkat, akik az Eucharisztiát ünneplik. Mert az égre néző ember túlmutat önmagán. Annak bizonysága, hogy többek, sokkal többek vagyunk annál, mint amit gyakran képzelünk magunkról. Az életünk is több, mint a Földön leélt éveink ideje.” A bíboros hozzátette: ha az égre nézünk, nem biztos, hogy filozófusok leszünk, de átérezzük, hogy a Földön túl ott az egész kozmosz, amelynek méretébe, törvényeibe még csak belepillantani is alig tudtunk. És a mindenség mélyén ott érzünk Valakit, akinek nem közömbös az életünk, aki minden nyomorúságunk ellenére ismer és szeret minket. Szavait az esztergom-budapesti érsek ezzel zárta: „Nem filozofálunk karácsonykor sem, hanem körülálljuk a kis Jézus jászlát, amit köztéren, otthon és a templomokban felállítottunk. Átérezzük, hogy a Végtelen jött el hozzánk és hogy körülötte sugárzik a szeretet. De nemcsak eljött, Ő köztünk is marad. Erről szól az Eucharisztia és erről olvashatunk ebben a kötetben is, Babits Mihály örök szépségű versében.”

A köztársasági elnök felidézte: a válogatáskötet ötlete tíz évvel ezelőtt fogalmazódott meg benne először, amikor Eperjes Károly színművész istenes verses előadóestjét hallgatta. Néhány évvel később, már köztársasági elnökként, beszédtechnika-tanára, Vadász Ágnes javaslatára költeményeken gyakorolt, és ez az élmény ugyancsak meghatározó volt számára. A végső elhatározás a kötet megjelentetésére akkor született meg benne, amikor Erdő Péter felkérte a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő társadalmi bizottság elnöki tisztére – tekintett vissza az előzményekre Áder János. A kötethez írt előszavából idézte, hogy „a gyűjtemény szerzői korban, stílusban, lelki alkatban – és igen, hitben is – különfélék. Van köztük visszahúzódó és prédikátor hajlamú, szellemi harcos és lélekbúvár, közösségi vallásgyakorló és különutas hívő, nyílt vallomástevő és félve kétkedő, hálaadó és számon kérő, világosan fogalmazó és mondandóját többszörös jelentésrétegbe rejtő, feleselő és nyugalmat kereső ember”. A köztársasági elnök egyúttal ismertette, hogy a könyvben szereplő költemények hét fejezetre osztva, egy-egy szó köré csoportosítva – keresés, közösség, vigasz, tudás, alkotás, halál és misztérium – olvashatók.

A verseket Vadász Ágnes válogatta, a kötetet Kemény András szerkesztette és a Szent István Társulat jelentette meg. Úgy hiszem, minden időben, de a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódóan kiváltképpen jó együtt látni, együtt olvasni ezeket a szövegeket, amelyek a magyar irodalom egyedi értékei és gazdag forrást jelentenek minden olvasó embernek” – írja a könyv Ajánlásában Áder János államfő.

A prímási palotában tartott könyvbemutatón elhangozott az is: az M5 kulturális csatorna több műsorfolyammal is támogatja a 2020 szeptemberében Budapesten esedékes 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeit: Estéli zsoltár címmel 52 részből álló sorozatot indított, amelyben ismert színészek mondják el klasszikus magyar költők istenes verseit, köztük az Égre néző kötetben szereplő költeményeket is. Emellett elindul az Én és Ő című műsor, amelyben közemberek beszélnek saját istenélményükről. Januártól pedig a Múltidéző című adásban az 1938-as budapesti eucharisztikus kongresszus ma élő résztvevői nyilatkoznak majd, annak eseményeit és saját élményeiket idézve fel.

Az ünnepi rendezvényen énekszámokkal a Schmiedmeiszter Szilvia vezette, hét- és húszéves közötti tagokból álló Egri Érseki Fiúkórus működött közre, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Reviczki Gábor pedig József Attila Isten itt állt a hátam mögött, Ady Endre Az Úr érkezése és Dutka Ákos Karácsony című versét olvasta fel az újonnan megjelent kötetből.

Előkészületi programsorozatát a NEK Titkársága aznap délután a Vörösmarty téri Karácsonyi Vásárban folytatta, ahol a karácsonyi készülődés jegyében adventi találkozásokra hívta az érdeklődőket: Szikora Róbert, Bán Teodóra és Zsuffa Tünde meghitt beszélgetéseivel lepte és ajándékozta meg a nagyszámú közönséget. A Nagyszínpadon fergeteges hangulatot teremtett a Debreceni Hajdú Táncegyüttes és az Egri Érseki Fiúkórus. A jelenlévőket Mohos Gábor püspök atya hívta meg a Kongresszusra.

Varga Gabriella
Fotók: Vörös Szabolcs