Kezdőlap Hírek Egy hét alatt két plébánost is megöltek

Egy hét alatt két plébánost is megöltek

Egy hét alatt két plébánost is megöltek
Újabb pap esett áldozatul az országban tomboló erőszaknak. Alexander Sob Nougi atya, Bomaka plébánosa a héten már a második lelkipásztor, akit megöltek; a katonaság és az anglofón szeparatisták tűzpárbajában szerzett halálos lövést. Egyesek szerint a katonák szándékosan lőtték le az autójában ülő papot.

Alexander Sob Npougi atya az egyházmegye katolikus nevelésért felelős titkára volt. A Kamerunban történt gyilkosság elkövetőjét egyelőre nem sikerült kézre keríteni. Szemtanúk szerint a hadsereg egyik katonájának eltévedt lövedéke lehetett a szerencsétlenség okozója. Egyes hírforrások szerint a katonák tudatosan vették célba Buea település plébánosát. Az álló autójában keresett valamit, amikor rokonlátogatóba indult Muyukába. Egy héten belül Alexander atya volt a második pap, akivel a kameruni hadsereg végzett. Július 14-én egy Ghánából származó lelkipásztort lőttek le az ország északi részében, Batibo városában.

Az utóbbi esetben több papokat ért atrocitásról is beszámoltunk. Nemrég a Közép-afrikai Köztársaságban is megöltek egy lelkipásztort. A támadás ott is nagy visszhangot váltott ki. Reméljük, ez a tendencia lassan megáll és nem kell ilyen hírekről beszámolnunk.

Az ország múltja

1960. január 1-jén Francia Kamerun elnyerte függetlenségét Ahmadou Ahidjo elnöksége alatt, és 1961 október 1-jén a korábbi Brit Kamerun déli részével egyesülve Kameruni Szövetségi Köztársaság lett a neve. Az országra a 80-as 90-es években az állandósult gazdasági válság volt a jellemző, melyben nagy szerepe volt az alacsonyabb olajárnak és az elharapódzó korrupciónak. A többpárti rendszer az 1990 decemberi választások után alakult ki. A mai napig a legnagyobb exporttermékük a nyersolaj és a kávé.

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg, hogy más is elolvashassa ezt a bejegyzést.