Kezdőlap Hírek Egy magyar ministráns kérdésre is válaszolt Ferenc pápa

Egy magyar ministráns kérdésre is válaszolt Ferenc pápa

Egy magyar ministráns kérdésre is válaszolt Ferenc pápa
A Szent Péter téren összegyűlt közel 70 ezer ministráns kedden este találkozott Ferenc pápával a XII. Nemzetközi Ministráns Zarándoklat központi eseményén. Az imatalálkozón öt fiatal intézhetett kérdést a pápához, közöttük egy magyar ministráns – írja a Vatikáni Rádió.

Örömmel látom, hogy ilyen nagy számban jelen vagytok a Szent Péter téren, amelyet zászlóitok színei díszítenek – szólt Ferenc pápa a fiatal ministránsokhoz. – Átadtátok nekem zarándoklatok megkülönböztető jeleit: szívből köszönöm! Zarándok vagyok veletek, akik a világ olyan sok országából jöttetek. Egységben vagyunk a Jézus Krisztusba vetett hitben, Ővele együtt haladunk előre, aki a mi békénk. Megköszönöm elnökötöknek, Német püspöknek a nevetekben hozzám intézett köszöntését. És most a tiétek a szó egy rövid beszélgetésre.

Ezt követően a Szentatya öt fiatal ministráns zarándok kérdésére válaszolt. A béke megélésével és terjesztésével kapcsolatban megjegyezte: „A béke keresése kis dolgoknál kezdődik. Például otthon, miután testvéreimmel veszekedtem, bezárkózom-e magamba megsértetten, vagy megpróbálok lépést tenni a másik felé? Készen állok-e arra, hogy minden helyzetben feltegyem a kérdést: »Mit tenne Jézus az én helyemben?« Ha ezt tesszük, és megpróbáljuk a gyakorlatban határozottan megvalósítani, akkor elvisszük Krisztus békéjét a mindennapi életbe és a béke építői és eszközei leszünk.”

Ezután a lelkes ministránsok a spirituális szemlélődéssel, a fiatalok Egyházban végzett aktivitásának csökkenésével, a hit és hitélet fontosságával kapcsolatban tettek még fel kérdéseket a Szentatyának. A luxemburgi, portugál, barbudai és német zarándokok felszólalásai után végül egy szerbiai magyar ministráns is szót kapott:

– Szentatya, a mi ministránsi szolgálatunk szép, nagyon szeretjük. Szolgálni akarjuk az Urat és felebarátunkat. De jót tenni nem mindig könnyű, nem vagyunk még szentek. Hogyan fordíthatnánk át szolgálatunkat a mindennapi életben a szeretet konkrét tetteire az életszentség felé vezető úton?

Ferenc pápa így válaszolt erre a kérdésre: „Igen, fáradságos mindig jót tenni és szentté válni… Látom, hogy ti, ministránsok elkötelezitek magatokat ezen az úton. Jézus Urunk egyszerű programot adott nekünk, hogy az életszentség felé vezető úton haladjunk: Isten és a felebarát iránti szeretet parancsát. Törekedjünk arra, hogy mélyen gyökerezzünk Isten barátságában, legyünk hálásak szeretetéért és vágyakozzunk arra, hogy mindenben szolgáljuk Őt, és így nem tehetünk mást, minthogy megosztjuk másokkal szeretetének ajándékát. És, hogy konkrétan megvalósítsuk a szeretet parancsolatát, Jézus megjelölte számunkra az irgalmasság műveit. Elkötelezettséget kívánó út, de mindenki számára elérhető. Elegendő, ha mindegyikünk elkezdi feltenni magának ezt a kérdést: »Mit tudok én ma tenni azért, hogy eleget tudjak tenni felebarátom szükségleteinek?« És nem fontos, hogy felebarátom barát vagy ismeretlen, honfitársam vagy idegen. Higgyétek el nekem, hogy ha így tesztek, akkor valóban szentek lesztek, olyan férfiak és nők, akik átalakítják a világot, megélve Krisztus szeretetét. Köszönöm ezt a beszélgetést!” – Ezzel a mondattal köszönt el Ferenc pápa a lelkes fiataloktól.

Forrás: Vatikáni Rádió