Kezdőlap A lelkiatya válaszol Együttélés

Együttélés

Tisztelt Lelkiatya! Elvált vagyok és együtt élek valakivel, aki még házasságban él (bár megismerkedésünkkor ezt nem tudtam). Hívő ember vagyok, szeretnék áldozni. A párom szüleinél vasárnaponként mindig dolgoznom kell, ezért szombaton szoktam szentmisére menni. Ez problémát jelent?

Kedves Levélíró! A szombat esti szentmise már vasárnapinak számít, így az nem probléma, ha megfelelő okból szombatonként jár szentmisére.

Nagyobb nehézséget jelent az a kapcsolat, amelyben most él. Krisztus szavai szerint a házasságot maga Isten köti egybe, és az felbonthatatlan: „Amit Isten egybekötött, ember szét ne válassza.” (Mk 10,9) Aki a párkapcsolatát nem e szerint az isteni törvény szerint éli, az nem járulhat Krisztus testének vételéhez, hiszen az élete egy nagyon jelentős ponton ellentmond az ő tanításának.
A maguk esetével kapcsolatban sok minden nem egészen világos (pl.: az előző házasságaik egyháziak voltak-e). Mindenesetre amennyiben együtt él a jelenlegi párjával, csak akkor járulhat szentáldozáshoz, ha előbb egyházilag házasságot kötnek.

Ezt a tilalmat ne vegye valamilyen szigorú ítéletnek. Ezen a módon az Egyházunk a házasság szentségét védi. Azzal, hogy nem áldozik, maga is tanúságot tesz a házasság szentségének fontosságáról. Gondoljon mindig arra is, hogy Jézus nemcsak a szentségeken keresztül jön hozzánk, hanem sok más módon is. Amikor a többiek áldozni mennek, próbálja mindig átélni azt, hogy Jézus – más módon ugyan, de hozzám is jön, az én szívem ajtaján is kopogtat.

A házassága rendezésének ügyében keressen meg egy atyát, és mondja el neki a helyzetüket. Lehetséges, amennyiben egy egyházi házasság lényegi elemeiből valami hiányzott (pl. a szándék őszintesége) utólag érvénytelenné nyilvánítani. Az atya segíteni fog tanácsot adni, hogy milyen irányban induljanak el.

Isten áldását kérem az életükre!