Kezdőlap A lelkiatya válaszol Élettársam van, de szeretnék gyónni és áldozni

Élettársam van, de szeretnék gyónni és áldozni

Az élettársam korábban már nős volt, de nem tudtak együtt élni: a felesége elhagyta, és nem akart gyereket sem. Mi együtt élünk, van egy kislányunk is. Nagyon vallásos vagyok, ezért szeretném megkérdezni: mit lehetne tenni, hogy gyónhassak és áldozhassak ebben a helyzetben?

Kedves levélíró! Az Eucharisztia titkában az részesülhet, aki amennyiben együtt él valakivel, ővele szentségi házasságban él. Az Eucharisztia a Krisztussal való egyesülés: akkor részesedhet ebben valaki, ha az életének ezt a rendkívül alapvető dimenzióját (a házasságát) is Krisztus törvénye szerint éli.

A maga konkrét esetében meg kellene tudni azt, hogy az élettársának a házassága szentségi házasság volt-e. Ha nem, akkor maga köthet vele szentségi házasságot, és ezután gyónhat, áldozhat is. Ha az élettársának szentségi házassága volt, akkor lehet azt kérni az egyházi bíróságtól, hogy nyilvánítsák érvénytelennek ezt a házasságot. A levele alapján úgy tűnik, hogy érvénytelen házasság volt, hiszen a feleség kizárta a gyermekáldás elfogadását.

Javaslom, hogy keressen meg egy atyát, ismertesse neki részletesebben a helyzetet, és kérje az ő tanácsát, hogy hogyan tudnának továbblépni. Addig is járjon szentmisére, imádkozzon, legyen aktív tagja az egyházi közösségnek! Amikor a többiek áldozni mennek, figyeljen arra, hogy Krisztus a szentségi úton kívül is betér a lelkünkbe, eljön hozzánk. Fogadja mindig örömmel és hálával a szívébe érkező Krisztust!