Kezdőlap A lelkiatya válaszol Elhagyott a feleségem – áldozhatok?

Elhagyott a feleségem – áldozhatok?

Tisztelt Lelkiatya! Nagyon régen (kb. 30 éve) nem gyóntam illetve áldoztam. Magamban rendszeresen indítok bűnbánatot szentmiséken kívül is, bár tudom, hogy nem ez az üdvös megoldás. Az ok, ami miatt nem megyek el gyónni az, hogy a feleségem elvált tőlem évtizedekkel ezelőtt és újra férjhez ment ezután rögtön. Ő azóta is ebben a házasságban él, gyermekáldás is származott ebből a polgári házasságból. Mivel ő külföldön él, kapcsolatunk (telefonon) minimális.
Én újabb házasságot nem kötöttem és nem éltem illetve élek életközösségben senkivel. Kérdésem tehát: ha elváltak tőlem, majd újra házasodtak ezután, én viszont azóta nem élek sem házasságban sem élettársi kapcsolatban, gyónhatok-e és járulhatok-e szentáldozáshoz?

Kedves Levélíró! A bűnbánat szentsége valóban óriási kegyelem! Nagyon örülök annak, hogy ennyire szívből vágyik erre a kegyelmi találkozásra, megtisztulásra.

Akit a házastársa elhagyott (vagy akinek a házassága szétesett), az gyónhat és áldozhat mindaddig, amíg egyedül él. Bátran menjen tehát gyónni! Az irgalmas Atya tárt karokkal fogja várni.

Ilyen hosszú idő után valóban indokolt lehet egy életgyónást végezni. Amennyiben nem talál megfelelő lelkiatyát, úgy a Keresztény Élet portálján keresztül bátran keressen meg!