Kezdőlap Hírek Elhunyt munkatársunk, Jálics Kinga

Elhunyt munkatársunk, Jálics Kinga

Jálics Kinga kulturális szerkesztő-újságíró 2019. július 4-én – életének 77. évében – délelőtt csendben, békésen, fájdalom nélkül végleg elaludt otthonában. Kinga a Film Színház Muzsika egykori újságírója, majd főszerkesztője munkatársa volt a Magyar Katolikus Rádiónak indulásától kezdve, 15 éven át, valamint lapunknak is állandó szerzője volt.

Jálics Kinga ÉRTÉKMENTŐ volt, a magyar kulturális újságírás élő legendája.” – írta róla Juhász Judit, a Magyar Katolikus Rádió volt vezérigazgató-helyettese abból az alkalomból, hogy Kinga 2012-ben megkapta a Szervátiusz Alapítvány díját.”

Jálics Kinga az ELTE Bölcsészkarán végzett, angol nyelv és irodalom szakon, tanári diplomát kapott. Dolgozott a Tükör c. hetilapnál, majd a Film Színház Muzsikánál 15 éven át, később több lapnak is külső munkatársa lett (Új Magyarország, Európa Magazin, Képes Európa, RTV Részletes, Nők Lapja, Fotóművészet, Jazz, Ez a divat, Operaélet, Cash Flow, Sky Magazin, Táncművészet, A mi otthonunk, Taps).

Az interjúk, riportok készítése mellett könyveknek is írója, szerkesztője, társszerzője volt (Művész-világ, Színészek csillagfényben, Férfitánc – Portré Zsuráfszky Zoltánról, Magam járom – Galambos Tibor élet- és korrajza).

Lánya, Jálics Petra ezt mondta róla: „Szép, tartalmas, teljes életet élt, szerető családdal, igaz barátokkal, kedves, segítőkész, kiváló kollégákkal körülvéve. Nagyon szerette a munkáját, ami hivatás volt számára, ez adta neki az erőt a betegsége idején is, amit végig jól és mosolyogva viselt, mindig felállt. Életvidám volt és nagyon erős lelkileg! Az utolsó időkben otthon lehetett Bencze öcsémmel és velem, meg az őt testőrként őrző kutyájával, ami nagy öröm volt neki. Csodálta a kertjét, a virágait…”

A Magyar Katolikus Rádióban legismertebb műsorai a Meghívó c. kulturális ajánló, valamint A magyar művészet élő legendái voltak.

Kingát a színház, a film, a zene, a képzőművészetek többféle műfaja érdekelte. Kereste a legérdekesebb, legkülönlegesebb, legizgalmasabb egyéniségeket. Kitartással dolgozott, és nagy örömmel osztotta meg élményeit a hallgatókkal.

A rádió munkatársa, Madocsai Bea 2017 szeptemberében készített egy rövid beszélgetést Kingával pályájáról, tapasztalatairól, örömeiről, bánatairól. A MKR 15 éves jubileuma alkalmából kiadott illusztris könyvben így vallott önmagáról: „Én küzdő vagyok. Szeretem a ’nagyvadakat’ szóra bírni. S akkor jön a fölkészülés. Pályakezdésem hajnalán is ilyen voltam. Azokban az időkben még nem volt internet, tehát megnéztem a színész előadásait, s órákat jegyzeteltem a Színháztudományi Intézetben. A jutalmat már az interjúkészítés közben megkaptam. Micsoda élmény látni a derűt beszélgetőtársam tekintetében. Értékeli, mi mindent tudok róla….S ha betegség ér utol, és győzködnek a nagy tekintélyű, szigorú vagy épp mosolygó szemű doktor bácsik, nénik, hogy gyógyulásomért sokat tehetek, akkor újra csak KÜZDÖK. Mert én küzdő vagyok.”

Nemcsak a lapunkban megjelent írásai, hanem a személyes találkozások, a beszélgetések is hiányozni fognak. Egy kedves, intelligens munkatárstól, egy tapasztalt, nagy tudású kollégától búcsúzunk most. A Jóisten adja meg neki a boldog örök életet az Ő országában!

Czoborczy Bence

főszerkesztő