Kezdőlap A lelkiatya válaszol Eltilthat valakit a plébános a templomi közösségtől?

Eltilthat valakit a plébános a templomi közösségtől?

Tisztelt Lelkiatya! Tisztelettel szeretném megkérdezni, hogy megteheti egy plébános, hogy mindenféle imaórától és mindenféle közösségi programtól eltiltson egy hívőt, és a templomi segítéstől is kitiltsa?

Kedves Levélíró! Igen nehéz bármit is válaszolni a kérdésére, mert nem látszanak a leveléből az okok, a konkrét problémák, amik idáig vezettek.

A plébános az egész közösség pásztora, felelőse. Kötelessége védeni a közösség egységét, helyes hitét, békéjét. Ha például egy téves tanokat terjesztő ember zavarja meg a közösséget, akkor néha nincs más megoldás, mint az illetőt megkérni arra, hogy ne járjon a közösség összejöveteleire, mert megzavarja, gyengíti a közösség hitét. Ha valaki botrányosan erkölcstelen életet él, és ebben a magatartásában megátalkodott, akkor szintén kötelessége a papnak, hogy megvédje a közösséget az ilyen rossz példától. Az ilyen kizárásról beszélt Jézus és Szent Pál apostol is (Mt 18,15-18; 1Kor 5,1-13).

Azt tanácsolom, hogy kérdezze meg az atyát, hogy mi az oka ennek a kizárásnak, és mit tehetne azért, hogy a közösségbe újra befogadják? Mit kellene változtatnia a viselkedésén? Segíthet-e addig is valamiben? Imádkozzon a közösségért és az atyáért!