Kezdőlap A lelkiatya válaszol Elváltam – áldozhatok?

Elváltam – áldozhatok?

Tisztelet Lelkiatya! Tizenkét éve élek egyedül, a gyermekeim felnőttek. Az első házasságom szentségi házasság volt, és a válásunk után kérelmeztem érvénytelenítését, amit meg is kaptam. Ezek után polgári házasságban éltem, mert férjem egyáltalán nem akart egyházi házasságot kötni. A válás után most egyedül élek. Minden vágyam, hogy Isten törvényei szerint éljek és szentáldozásban egyesüljek Krisztussal. Van erre lehetőségem?

Kedves Levélíró! Amennyiben jelenleg egyedül él, akkor nyugodtan járulhat szentségekhez. Bátran menjen el gyónni, ott tegye le ennek a polgári házasságban eltöltött időnek a vétkeit is, mindazt, amit esetleg maga vétett abban, hogy ez a házasság tönkrement, és a gyónása után bátran áldozhat.

Ha esetleg a jövőben talál olyan párt, akivel szentségi házasságban szeretnék összekötni az életüket, erre is van lehetősége, hiszen az első szentségi házasságát érvénytelennek nyilvánították.

Kívánom, hogy igazi belső öröm és béke töltse el akkor, amikor most majd – sok év után – újra részesedik a bűnbánat szentségének kegyelmében és magához veheti Krisztus testét, a szívébe fogadhatja Őt!