Kezdőlap A lelkiatya válaszol Elváltam, de szeretnék áldozni

Elváltam, de szeretnék áldozni

Tisztelt Atyám! Katolikus vallású vagyok, megkeresztelve, templomban is házasodtam. Nem igazán gyakoroltam a hitemet, de történt valami, ami Isten felé fordított. Most hetente többször járok templomba, imádkozom. A gondom a következő. Elváltam… de nem jó szántamból, fizikailag és lelkileg bántott a volt férjem. Emiatt pedig nem gyónhatok és nem áldozhatok. Pedig nagyon szeretnék, szükségem lenne rá. Mit tehetnék? Ildikó

Kedves Ildikó! Ha valakit elhagy a házastársa, vagy valakinek annyira pusztítóvá válik a házassága, hogy ő maga menekül ki belőle, az az ember továbbra is áldozhat egészen addig, amíg újabb együttélésbe nem kezd. Krisztus így tanította: „Aki elbocsátottat vesz feleségül, az is házasságot tör” (Mt 5,32). A pusztítóvá váló házasság némely esetben megengedhetővé teszi a külön költözést, de ezzel a felek nem válnak szabad állapotúvá. Ha tehát ön egyedül él, akkor áldozhat.

Amennyiben egy újabb együttélésbe kezdett, akkor két lehetősége van. Ha úgy érzi, hogy a házassága nem volt teljes értékű szentségi házasság, akkor megpróbálhatja kérni azt, hogy az egyházi bíróság nyilvánítsa érvénytelennek a házasságát, és ez után a jelenlegi élettársával szentségi házasságot köthet, azután pedig újra áldozhat. Ha ezt az utat nem látja helyesnek vagy járhatónak, akkor próbálja meg elfogadni azt, hogy jelenleg nem áldozhat. A házasság az emberi élet egyik legalapvetőbb dimenziója. Ha ezt nem Krisztus törvényei szerint éli, akkor nem egyesülhet egészen Krisztussal az Eucharisztiában. Ezzel a nem áldozásával maga tanúságot tesz a házasság szentségének nagyságáról, méltóságáról. Gondoljon arra is, amikor a többi hívő áldozni megy a szentmisén, hogy Jézus sok más módon is jön hozzánk és betölti a lelkünket. Az áldozás pillanatában a padban mindig gondoljon arra, és próbálja azt átélni, hogy Krisztus magához is jön másféle módon, de ugyanolyan nagy szeretettel és jósággal.