Kezdőlap Hírek Érmekibocsátás az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére

Érmekibocsátás az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére

NEK emlékérem

A 2021-ben Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 000 Ft névértékű ezüst és 2 000 Ft névértékű színesfém emlékérmét, valamint az 50 Ft-os forgalmi érme emlékváltozatát helyezett forgalomba a mai napon.

2021. szeptember 5-12. között ismét Magyarország ad otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (NEK). Az egyhetes nemzetközi eseménysorozatra öt kontinens közel negyven országából több mint hatvan előadó érkezik a magyar fővárosba. Színes lelkiségi és kulturális programsorozat gazdagítja a kongresszust, melynek záró eseményén Ferenc Pápa celebrálja a szentmisét.

Magyarország először 1938-ban kapott lehetőséget arra, hogy megrendezze a katolikus közösség egyik legnagyobb eseményét. A világjárvány miatt 2020-ról az idei évre halasztott kongresszus remények szerint lelki megújulást hoz a magyar társadalom számára.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére Patai Mihály, a jegybank alelnöke 10 000 Ft névértékű ezüst és 2 000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki, valamint az 50 Ft-os forgalmi érme emlékváltozatát helyezte forgalomba. A kibocsátó ünnepség keretében Dr. Erdő Péter bíboros és Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója alkalmi bélyegblokk kibocsátásával tisztelte meg a Kongresszust.

Az „52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus” megnevezésű ezüst és színesfém emlékérmék elsődleges szerepe a figyelemfelhívás és az ismeretterjesztés, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő. A rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja.

Az emlékérmék előlapján a világesemény szimbólumának, a Missziós keresztnek egy érmére adaptált részlete jelenik meg. A Missziós kereszt nemcsak a történelmi múltunk stílusvilágát magán hordozó egyedi ötvösmunka, hanem a magyar szentek egyedülálló ereklyetartója is. Középpontjában, ezüst tokban Szent Kereszt-ereklye van elhelyezve, amelyet a leveles díszek fordulataiban magyar, illetve magyar vonatkozású szentek ereklyéi vesznek körbe.

Az esemény nemzetközi jellegére tekintettel az előlapon megjelenő keresztábrázolás középpontjában a NEK angol nyelvű logójának részlete szerepel. Az előlap szélén félköriratban, fent a MAGYARORSZÁG, lent, a kereszt szárától balra a 10 000, illetve 2000 értékjelzés, jobbra a FORINT felirat olvasható. A kereszt szárán, lent, két egymás alatti sorban a 2021 verési évszám és a BP. verdejegy található.

Az emlékérmék hátlapján, központi motívumként, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készült monstrancia (szentségmutató) ábrázolása került. A kiáradó fény szimbólumaként a monstranciától a hátoldal széle felé mutató sugárnyalábok láthatóak. A háttérben a Hősök tere két félkaréjban elhelyezett szoborcsoportja rajzolódik ki.

A hátlap szélén félköriratban, fent az 52. NEMZETKÖZI EUCHARISZTIKUS KONGRESSZUS, lent, a világesemény biblikus jelmondata:

„MINDEN FORRÁSOM BELŐLED FAKAD”

(Zsoltárok könyve 87,7)

olvasható.

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 mm, széle recézett. A 10 000 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 30,8 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben 5000, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 7000 darab készíthető.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében az „52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus” ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg 2021. szeptember 1-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában (https://www.penzvero.hu/).

A világesemény jelentőségére való tekintettel az MNB az 50 Ft-os forgalmi érme emlékváltozatát is kibocsátott 2 millió példányban az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére. Az új 50 forintos érme technikai paramétereiben azonos a készpénz-forgalomban szereplő 50 Ft-os érmékkel. Névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 50 forintosok névértékes oldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott kerecsensólyom helyett az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus logójának részlete szerepel a középpontban. A logó alatt 3 egymás alatti sorban a NEMZETKÖZI EUCHARISZTIKUS KONGRESSZUS felirat, tőle jobbra 2 egymás alatti sorban a világesemény eredetileg tervezett megrendezési évére és a Kongresszus helyszínére utaló „2020” évszám és „BUDAPEST” felirat szerepel. Az érme előlapjának szélén található gyöngysorszegélyen belül, balra fent, körvonallal határolt félköriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, lent – egy-egy díszítő pont között – a „2021” verési évszám olvasható.

Az új forgalmi érme emlékváltozattal a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd. Az érmékhez a gyűjtők a kibocsátás időpontjától számított 3 hónapig a Magyar Pénzverő Zrt. Budapest, V. ker. Báthory utca 7. sz. alatti érmeboltjában, továbbá az MNB Budapest, V. ker. Kiss Ernő utca 1. sz. alatti lakossági pénztárában, váltás útján is hozzá tudnak jutni.

Az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozat elsőnapi (normál verdefényes) verete sorszámozott díszcsomagolásban, megvásárolható a Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül.

Forrás: MNB

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút