Kezdőlap A lelkiatya válaszol Érvényes a gyónás, ha szűkszavúan fogalmazunk?

Érvényes a gyónás, ha szűkszavúan fogalmazunk?

Tisztelt Lelkiatya! Érvényes-e a szentgyónás ha a lelkiatya kérdésére szűkszavú választ adunk és ezáltal kétértelmű is lehet a válaszunk?

Kedves Levélíró! A gyónásban letesszük a terheinket, sebeinket Krisztus keresztje elé, kérjük az ő irgalmát, hogy bocsássa meg bűneinket, gyógyítsa a sebeinket. A gyónásban meg kell neveznünk a bűnt, fel kell tárnunk a sebet Isten, a Mennyei Orvos előtt. Nem kell azonban részleteznünk azt, és az atyának sem kell a bűn részleteiről kérdeznie. Ha az atya kérdez, annak inkább az okok feltárására, a megtérés lépéseire kell irányulnia.

Jelenits atya arany mondása: „Ha valaki meggyónja, hogy kötelet lopott, ne felejtse hozzátenni, hogy egy tehén is volt a kötél végén.” Vagyis pl. nem jó az a gyónás, ahol valaki csak annyit mond, hogy vétett a 6. parancs ellen, de nem mondja ki azt, hogy szemérmetlen gondolatai voltak, vagy ilyen képeket nézett, vagy pedig megcsalta a feleségét. Fontos tehát a bűnt kimondani, de nem kell részletezni (hol, hogyan történt stb.).