Kezdőlap A lelkiatya válaszol Érvényes az első templomi házasságom?

Érvényes az első templomi házasságom?

10 szent, aki házas volt

Tisztelt Lelkiatya! Vőlegényem és én 4 éve élünk együtt, mindkettőnknek volt előző házassága, amelyet törvényesen felbontottunk. Most szeretnénk megházasodni polgári és egyházi szertartással is. Érvényes vagy érvénytelen az előző templomi házasságunk?

Kedves Levélíró! Nagyon örülök, hogy szeretnék a megkötendő házasságukra Isten áldását is kérni. Nem világos a leveléből, hogy az első házasságuk egyházi, vagy csak polgári házasság volt. Ha egyházi házasság volt az első házasságkötésük (akár az Öné, akár a vőlegényéé), akkor jelenleg nem tudnak egy újabb egyházi, szentségi házasságot kötni. A házasság Jézus tanítása szerint felbonthatatlan, egész életre szóló teljes önátadás. „Amit Isten egybekötött, ember szét ne válassza.” (Mk 10,9)

Ha az első házasságuk egyházi volt, és esetleg az első házasságáról kimutatható az, hogy valamilyen ok miatt nem volt egyházilag érvényes az a házasságkötés, akkor lehetséges – az érvénytelenítési eljárás lefolytatása után – az egyházi házasság megkötése Önök között. Ilyen érvénytelenségi ok lehet például az, ha az első házasságuk megkötésekor bármelyik fél (vőlegény vagy menyasszony) szívében nem volt meg határozottan az a szándék, hogy felbonthatatlan, kizárólagos, hűségben megélt szeretetszövetséget akar kötni a házastársával.

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút