Kezdőlap A lelkiatya válaszol Esküvő – elsőáldozás nélkül?

Esküvő – elsőáldozás nélkül?

Tisztelt Lelkiatya! Katolikus vallásúak vagyunk a vőlegényemmel. Templomban, Isten előtt szeretnénk egymásnak örök hűséget esküdni. Nem voltunk elsőáldozók. Azt szeretném megkérdezni, hogy ennek ellenére lehet templomi esküvőnk?

Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy Isten színe előtt megkötött, szentségi házasságra vágynak. Ennek nem szükségképpen feltétele az, hogy elsőáldozók legyenek. Ha mindketten meg vannak keresztelve, és a keresztény házasság lényegi elemeit (végérvényes, kizárólagos, a gyermekáldásra nyitott szeretetszövetség) elfogadják és akarják, akkor lehetséges így is egyházi házasságot kötniük.

Azonban mégis bátorítanám önöket arra, hogy lépjenek egy lépéssel közelebb Istenhez. Az esküvő az ember életének egyik legnagyobb, legfontosabb pillanata. Ilyenkor különlegesen is nyitott az élet végső értelmének megsejtésére. Nagyon alkalmas pillanat ez arra, hogy Istent, a szeretet és élet forrását még jobban befogadják az életükbe. A legtöbb házasságnak vannak nehézségei, küzdelmei, embert próbáló szakaszai is. Óriási segítség, ha nem csak a maguk erejére kell ilyenkor támaszkodniuk, hanem tudnak Istenből, a szeretet Forrásából erőt meríteni.

Az elsőáldozásra az esküvőt tartó atya szívesen felkészíti magukat.