Kezdőlap Hírek Ez a „cserkészügy” háttere – semmi rasszizmus, csak józan belátás

Ez a „cserkészügy” háttere – semmi rasszizmus, csak józan belátás

Ez a „cserkészügy” háttere – semmi rasszizmus, csak józan belátás
Szerdán a sajtó egy jelentős része kirekesztő szervezetként állította be a Magyar Cserkészszövetséget, miután az nem engedélyezte cserkészcsapat alapítását egy iskolában. A csapat tagjai kizárólag roma gyerekek lettek volna, a lapok pedig egybehangzóan kiáltottak rasszizmust – majd kiderült, mi áll valójában az ügy hátterében. 

Szerdán a magyar sajtó egy része gyorsan felkapta a hírt, miszerint a Magyar Cserkészszövetség nem járult hozzá egy magániskola cserkészcsapatának megalapításához, mi több, megvonta a jogot arra vonatkozóan, hogy az iskola a “cserkész” kifejezést használhassa. Mivel az alakuló őrs minden tagja roma származású gyermek lett volna, az ügyre lelkesen ráharapó – mint kiderült, egyúttal bakot lövő – lapok gondolkodás nélkül rasszistázták le a nagy múltú szervezetet, minimum kirekesztéssel vádolva a cserkészeket.

Később kiderült: valójában teljesen más mozgatórugói voltak a cserkészvezetők döntésének. Mi több, a cserkészek megfontolt és jó döntést hoztak. 

A Magyar Cserkészszövetség közleményéből hamar kiderült; a szervezet az elmúlt években többször is jelezte fenntartásait az alakuló cserkészcsapat kapcsán, ám egyáltalán nem azért, mert valamiféle kirekesztő szándék vezérli őket. Sőt. A cserkészek hitet tettek az integrált oktatás mellett, amelyet hatékonyabbnak és eredményesebbnek tartanak – azaz éppen a kirekesztés elkerülése vezette a döntéshozókat. Az ügyben érintett Dr. Ámbédkár Iskola ráadásul nem tartotta tiszteletben a szervezet Alapszabályát, amit érthető módon a Cserkészszövetség kifogásolt.

A teljes cikket az s4c.news honlapján olvashatják el.