Kezdőlap A lelkiatya válaszol Felnőtt keresztség

Felnőtt keresztség

Tisztelt Lelkiatya! Református családban nőttem fel, de nem vagyok megkeresztelve. Az évek során viszont közel kerültem a Katolikus Egyházhoz, s habár még sok mindent kell tanulnom és főleg hitoktatásra járnom, de szeretnék megkeresztelkedni. Keresztség hiányában is katolikusnak mondom magam mindig, és a páromék is így tudják. Nem akartam hazudni, bele sem gondoltam, hogy idővel ez gond lesz. Nem merem elmondani most már évek múltán. Eddig nem volt jelentősége, de most igen, ha esküvőt stb. szeretnénk. Félek, a párom mérges lesz és nem fog többet megbízni bennem a családjával együtt.

Kedves Levélíró! Nagy örömmel olvastam a levelét! Örülök, hogy ennyire nyitott a hit felé, szeretné megismerni Jézus tanítását és szeretne e szerint élni, szeretné a házasságát is egyházilag megkötni.

Jelentkeznie kellene egy plébánián, hogy szeretne megkeresztelkedni. Itt egy felkészítés (katekumenátus) után meg fogják keresztelni. Ezután lehetséges majd a szentségi házasság megkötése is. Amennyiben nehézségbe ütközne, jelentkezzen újra, és segíteni fogok önnek.

Úgy gondolom, hogy nem teljesen vezette félre az élettársát és az ő családját, hiszen a szívében már katolikus volt, ott élt a hit. Bátran mondja el nekik, hogy sajnos gyermekkorában elmaradt a keresztsége, amit már régóta szeretett volna pótolni. Talán jobb, ha ezt akkor mondja el, amikor már elkezdte a felkészítő tanfolyamot, és nagyjából tudja is, hogy mikor lesz a megkeresztelése.