Kezdőlap Hírek Imára hív Ferenc pápa a Közel-Keletért

Imára hív Ferenc pápa a Közel-Keletért

Ferenc pápa Bariba utazik, hogy imádkozzon a Közel-Keletért
Egyetemes léptékűnek és rendkívüli történelmi jelentőségűnek tartja Cacucci érsek a július 7-i találkozót Bariban, amelyen Ferenc pápa a keresztény egyházak vezetőivel imádkozik Közel-Kelet békéjéért.

Közeledik a szombati imatalálkozó, amelyre Ferenc pápa meghívta a térség keresztény egyházi vezetőit, hogy együtt kérjék a béke ajándékát a sokat szenvedett közel-keleti lakosság számára. A vasárnapi Úrangyala elimádkozásakor a Szentatya emlékeztetett a július 7-i programra, melyet az imának és az elmélkedésnek szentelnek. A Vatikáni Rádió interjút készített Bari-Bitonto érsekével, Francesco Cacuccival, aki hiteles ökumenikus találkozónak nevezte a bari eseményt, mely rendkívüli történelmi jelentőséggel bír.

Hogyan éli meg a mindennapokban Bari városa az ökumenizmust? Erre a kérdésre az érsek elmondta: elegendő vasárnap délelőtt eljönni Bari óvárosába és megcsodálni a különféle keresztény felekezetek színes öltözékét. Etiópok, eritreaiak, grúzok, akik a történelmi városnegyedben végzik a liturgiát a katolikus templomokban, amelyeket az érsek bocsátott keresztény testvérei rendelkezésére.

A Kelet kapujának nevezett város ökumenikus útjának fontos állomása volt a II. vatikáni zsinat. Bari akkori érseke a zsinatról visszatérve megnyitotta Szent Miklós kriptáját az ortodoxok előtt, benne egy kis kápolnával és egy nekik szentelt ikonosztázzal. Ez a gesztus akkor egyedülállónak számított a világon – tette hozzá Cacucci érsek. Az ökumenikus út folytonos párbeszédben haladt előre a különféle keresztény felekezetekkel, elsősorban pedig a keletiekkel, akik rendszeresen eljönnek Bariba, hogy leróják tiszteletüket Szent Miklós ereklyéielőtt. Jelentős az orosz részvétel, mint ahogy jelen van sok evangélikus, anglikán, illetve az evangéliumi egyházak képviselői is.

Nemcsak Bari, hanem az egész Puglia régió helyi egyháza számára kiemelt nap július 7-e, amelyet az érsek személy szerint ajándékként él meg. Mint mondta, 31 éve szentelték püspökké. Ezzel egy időben ülésezett Bariban a katolikus–ortodox teológiai vegyesbizottság Willebrands bíborossal és Stylianos melbourne-i metropolitával. Jelen voltak mind a katolikus, mind az ortodox egyház főbb elöljárói. Ez az esemény meghatározta Cacucci érsek életét, melyet mindig Szent Miklós, az egység szentjének fényében élt. Ez az egység nem pusztán az ortodoxokkal, hanem az evangéliumi egyházakkal is értendő. A pápa döntése, hogy Barit választotta az imatalálkozó helyszínéül, hálával és izgalommal töltött el – mondta még a Vatikáni Rádiónak a város főpásztora.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió